Business Construct

Raport BM: Autorizaţia de construire se obţine la Oradea de două ori mai repede decât la Constanţa

Raport BM: Autorizaţia de construire se obţine la...

Autor: Mediafax

18.07.2017, 00:00 496

Antreprenorilor din Bucureşti, Oradea, Ploieşti şi Timişoara le este mai uşor să demareze o afacere faţă de cei din Constanţa sau Craiova, se arată în noul raport al Băncii Mondiale (BM) – Doing Business în Uniunea Europeană: România, Bulgaria şi Ungaria.

Raportul analizează mediul de afaceri şi cadrul legislativ, făcând o analiză comparativă a 22 de oraşe din cele trei state membre ale UE. În România, studiul analizează nouă oraşe: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti şi Timişoara. Documentul Băncii Mondiale arată că întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcţie de locul în care îşi stabilesc afacerile.

Cele mai mari decalaje între oreşe există în obţinerea autorizaţiilor de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică şi soluţionarea litigiilor comerciale. De exemplu, o autorizaţie de construire se obţine în 156 de zile în Oradea, de două ori mai repede decât în Constanţa sau Timişoara.

Racordarea la reţeaua de energie electrică durează mai puţin de 6 luni în Bucureşti, Craiova şi Iaşi şi aproape 8 luni în Timişoara. Soluţionarea litigiilor comerciale durează aproape 10 luni în Timişoara, cu trei luni mai repede decât în Braşov şi Ploieşti, probabil previzibil, având în vedere volumul de dosare din instanţele respective. Dar acelaşi lucru durează 12 luni la Bucureşti, în ciuda faptului că are cel mai mare număr de dosare pe judecător din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO