Business Construct

Primăria din Ploieşti face cu bani europeni terenuri de baschet pentru 12 şcoli. „A fost dificil. Este o procedură greoaie ce trebuie respectată“

Primăria din Ploieşti face cu bani europeni terenuri de...

Autor: Mirabela Tiron

01.08.2014, 00:04 1010

Elevii a 12 şcoli din oraşul Ploieşti vor beneficia de terenuri moderne de baschet la orele de sport după ce a fost aprobată o investiţie de 3,6 milioane de lei (818.000 euro) pe fonduri europene pentru dezvoltarea acestor facilităţi în urma proiectului realizat de primăria oraşului. În total, 13.000 de elevi din cele 12 şcoli vor avea acces la aceste terenuri.

„A fost dificil. Este o procedură greoaie ce trebuie respectată pentru a se aproba proiectul. Nu am avut consultanţi externi pentru acest proiect, ne-am ocupat noi, o echipă de cinci oameni din cadrul primăriei“, a spus Mădălina Crăciun, managerul proiectului.

Cele mai multe şcoli din ţară nu beneficiază de terenuri moderne de sport, iar primăriile nu au profitat de oportunitatea accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea acestor facilităţi. În România sunt 21.000 de jucători legitimaţi de baschet  (copii şi adulţi) şi alţi peste 40.000 de practicanţi, potrivit lui Dan Berceanu, secretarul general al Federaţiei Române de Baschet, a doua cea mai mare federaţie după cea de fotbal.

„Este foarte bine că se fac astfel de invesţii pentru şcolile din ţară. Este nevoie de aceste investiţii pentru că măresc baza de selecţie de jucători şi promovează baschetul în România. Este în interesul nostru să atragem cât mai  mulţi copii să facă sport“, a spus el.

În România un jucător de baschet la un club câştigă de la 3.000 de euro în sus pe lună şi poate ajunge şi la 12.000 de euro pe lună, în cazul celor care ajung la Liga Naţională de Baschet, în timp ce în străinătate câştigurile sunt mult mai mari. „Ştiu un român care a câştigat 600.000 de euro într-un sezon de zece luni. Nu avem însă prea mulţi jucători români la cluburile din străinătate“, a spus Dan Berceanu.

Costurile amena­jă­rii unui teren de baschet variază între 5.000 şi 50.000 de euro în funcţie de materialele care se folosesc, declara anul trecut Radu Petre, şeful firmei Sport Arena, care amenajează baze sportive.

Cum a reuşit Primăria Ploieşti să facă acest proiect? Proiectul pentru dezvoltarea a 12 terenuri de baschet din cadrul şcolilor a fost depus pe Programul Operaţional Regional 2007-2003, axa 3: Îmbunătăţirea Infrastructurii Sociale, cu domeniul major de intervenţie 3.4: Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională.

Activităţile eligibile pe această direcţie sunt consolidarea sau modernizarea clădirilor  pentru învăţământul obligatoriu, dotarea clădirilor şcolilor speciale cu spaţii de cazare, cantine, modernizarea utilităţilor şi altele.

Printre beneficiarii eligibili se numără consiliile judeţene, municipale şi comunale pentru proiectele adresate uni­tă­ţilor şcolare din învă­ţământul obligatoriu şi pentru cele adresate campusurilor pentru învăţământ profesional. Şi instituţiile de învăţământ superior de stat sunt beneficiari eligibili dacă vin cu proiecte pentru campusuri universitare, dar şi instituţiile publice. Momentan linia de finanţare pentru astfel de proiecte este închisă.

„Săptămâna viitoare cred că vom semna contractul pe acest proiect aprobat. Practic vom dezvolta terenuri de baschet, pe suprafeţe sintetice şi cu coşuri de baschet la standarde europene, aşa cum a fost agreat cu Federaţia Naţională de Baschet. Aceste şcoli nu au în prezent astfel de terenuri“, a spus ea. Compania care va proeicta şi construi aceste terenuri de baschet este SC Sport Arena (cu afaceri de 3,6 milioane de lei anul trecut), care a câştigat licitaţia organizată de primărie, potrivit ei. Mădălina Crăciun mai precizează că acesta nu este singurul proiect dezvoltat de Primărie pe fonduri europene şi că a fost aprobat şi proiectul cu privire la înlocuirea tâmplăriei la colegiul I.L Caragiale, o investiţie de 3,5 milioane de lei, pentru care se va semna contractul în următoarele zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO