Business Construct

Piaţa de birouri şi-a dublat suprafaţa închiriabilă în ultimii zece ani

Piaţa de birouri şi-a dublat suprafaţa închiriabilă...

Autor: Bogdan Alecu

29.12.2020, 10:00 146

Birourile rămân principalul punct de atracţie din real estate. Stocul modern de birouri din România s-a dublat în ultima decadă, de la 1,5 la aproape 3 mil. mp, chiriile au rămas relativ stabile, scăzând uşor de la 19,5 euro/mp în 2011 la 18,75 euro/mp în 2020, în timp ce randamentele s-au comprimat de la 8,25 la 7%, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

„Evoluţia pieţei de birouri din ultimii 10 ani a fost marcată de două mari schimbări. Pe de o parte, extinderea spaţiilor flexibile de birouri, de la expansiunea Regus şi până la myHive, iniţiativă lansată de Immofinanz, iar pe de altă parte de mutarea polului de cerere dinspre sectorul financiar şi outsourcing pur spre o piaţa complexă de IT, care include servicii cu o valoare adăugată mai mare, precum research & developement, sales, dar şi outsourcing. Dacă în 2011, sectoarele IT şi outsourcing cumulau puţin peste 20%, astăzi acestea ajung la peste 40%, în timp ce sectorul financiar a scăzut de la 18% la 16% din totalul spaţiilor de birouri închiriate în Bucureşti”, a declarat Răzvan Iorgu, managing director al CBRE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO