Business Construct

Peste 7.000 de indieni, turci, vietnamezi şi alţi străini au cerut să lucreze pe şantierele din România în primele 9 luni ale anului

Peste 7.000 de indieni, turci, vietnamezi şi alţi...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

17.11.2020, 00:07 1070

 Peste 7.300 de avize de angajare au fost eli­be­rate în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2020 pentru cetăţenii străini dornici să lucreze în construcţii în România, arată datele fur­ni­zate de Inspectoratul General pentru Imigrări. Aproape 3.500 dintre ei sunt muncitori necali­fi­caţi, care au venit în România pentru a ocupa po­ziţii în demolarea clădirilor sau pentru spar­ge­rea şi tăierea materialelor de construcţii.

„Cam jumătate dintre toţi aceşti angajaţi sunt necalificaţi. Problema noastră este că în con­strucţii există criză de personal la toate nivelurile, de la muncitori necalificaţi la mana­geri de proiect. Poate că unii dintre cei care apar în aceste statistici au mai plecat de la debutul pandemiei în România, însă numerele nu sunt cu mult diferite“, spune Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).

Numărul de avize eliberate anul acesta - 7.308 până pe 30 septembrie - este semnificativ mai mare decât în alţi ani, ţinând cont că în 2019 de pildă, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie, fuse­seră emise sub 2.000 de astfel de documente.

Cei mai mulţi dintre angajaţii străini din construcţii vin din India, Turcia, Republica Moldova şi Vietnam, peste 1.000 din fiecare din aceste ţări.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO