Business Construct

Papalekas dă 46 mil. euro pe Nusco Tower, sediul Volksbank

În Nusco Towers au birouri companii precum Oracle, Volksbank sau Bayer. Foto: Silviu Matei

În Nusco Towers au birouri companii precum Oracle, Volksbank sau Bayer. Foto: Silviu Matei

Autor: Cristi Moga

09.12.2014, 00:07 1742

Fondul de investiţii Globalworth, fondat şi condus de grecul Ioannis Papalekas, a bătut palma cu familia Nusco din Italia pentru preluarea clădirii Nusco Tower din nordul Ca­pitalei într-o tranzacţie de 46 mil. euro, la două săptămâni după achi­­ziţia primei clădiri a proiectului Green Court care a costat 44 mil. euro.

La pachet cu Nusco Tower, clădire în care au birouri companii precum Oracle, Volksbank sau Bayer, Papa­lekas a cumpărat şi un teren de 2.400 de metri pătraţi situat în apropierea proiectelor Nusco Tower şi Green Court, valoarea acestui lot ridicându-se la 4 mil. euro (1.650 de euro/mp).

Tranzacţiile din ultima lună, alături de proiectul Bucharest One aflat în construcţie, îi asigură lui Papalekas clădiri şi terenuri care îi vor duce portofoliul de birouri din zona Barbu Văcărescu - Floreasca la peste 100.000 de metri pătraţi. Acesta este în prezent „hot spotul“ pieţei imo­biliare locale, iar Papalekas luptă pentru controlul zonei cu sud-africanii de la NEPI.  

Nusco Tower este o clădire cu 20 de etaje şi o suprafaţă închiriabilă de 23.000 de metri părtaţi finalizată în 2010, iar tranzacţia semnată cu grecul Ioannis Papalekas evaluează spaţiile de birouri din imobil la 2.000 de euro/metrul pătrat.

Ioannis Papalekas, are un portofoliu de peste 555 de milioane de euro

În prezent, gradul de ocupare al clădirii este de 91%, finalizarea tranzacţiei fiind aşteptată în cel de-al doilea trimestru al anului viitor. Totodată, terenul inclus în tranzacţie este situat între proiectul Green Court şi sediul băncii Veneto Banca şi are avizele necesare construirii unei clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 12.000 de metri pătraţi.

„După anunţul recent cu privire la achiziţia primei clădiri a proiectului Green Court, aceste tranzacţii consolidează poziţia Globalworth în noul CBD (central business district - centru de afaceri - n.red.) al Capitalei. Nusco Tower este o clădire bine cunoscută, cu companii blue-chip printre chiriaşi, în timp ce terenul cumpărat de la Nusco este unul dintre foarte puţinele loturi disponibile în inima noului CBD, zonă care continuă să aibă o cerere puternică din partea chiriaşilor, în special a companiilor multinaţionale“, a declarat cu privire la această tranzacţie Dimitris Raptis, deputy CEO şi director de investiţii al Globalworth Real Estate Investments.
 

Ioannis Papalekas, are un portofoliu de peste 555 de milioane de euro
 

Pentru dezvoltarea Nusco Tower, italienii au accesat în 2008 un credit de aproximativ 35 mil. euro de la UniCredit Ţiriac Bank şi UniCredit Group. Italienii mai deţin un teren situat între Nusco Tower şi Green Court, lot pe care intenţionează să dezvolte proiectul Nusco 2. Prin vânzarea Nusco Tower, dar şi în urma tranzacţiei din va­ra acestui an, în ur­ma căreia Nusco a cedat pentru circa 20 mil. euro un lot de patru hectare de pe şoseaua Pipera că­tre Port­land Trust, italienii au de­blo­cat su­me­le necesare pen­tru dez­vol­­ta­rea unui nou proiect imobiliar.

În cadrul acestei tran­zac­ţii, con­sultanţii firmei Col­liers In­ter­national au fost consilieri stra­tegici ai Nusco Group, în timp ce avocaţii de la NNDKP au asistat Globalworth.

Papalekas este unul dintre cele mai discrete per­so­naje din piaţa imobiliară lo­cală, în por­to­foliul său aflân­du-se şi clădiri pre­cum Tower Center sau City Offi­ces (fostul City Mall). La fi­nalul lunii sep­tem­brie, por­tofoliul imobiliar al Global­worth era evaluat la 555 mil. euro, în timp ce capi­ta­lizarea compa­ni­ei pe piaţa alterna­tivă a bursei lon­doneze era ieri de 232 mil. lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO