Business Construct

Oţelul, scos din criză de exporturi

27.10.2010, 23:36 37

Producţia de oţel brut a României, unul dintre motoareleindustriei, a continuat să crească puternic în acest an, revenindpână aproape de nivelurile anteriore crizei. În august producţia deoţel brut a României a urcat cu 43%, până la 350.000 de tone, nivelmai mic cu doar 16% faţă de aceeaşi lună din 2008, dată la careefectele crizei nu se făcuseră încă simţite.

Ulterior acestei date, producţia de oţel a fost drastic lovită,coborând în decurs de câteva luni cu 65 de procente, în timp cepreţurile la principalele produse s-au înjumătăţit pe parcursulanului 2009. România a produs în 2008 circa 4,8 milioane de tone deoţel brut, iar combinatele de prelucrare a oţelului au avut afaceriîn acelaşi an care au depăşit 3,5 miliarde de euro. "Creştereaproducţiei de oţel este susţinută la nivel mondial de programeleexpansioniste de relansare ale statelor ca urmare a uneia dintrecele mai severe crize. Suntem o ţară competitivă de export pentrucă leul s-a depreciat şi costul cu forţa de muncă este redus",spune Andrei Rădulescu, analist la Target Capital.

Cea mai mare parte a produselor din oţel iau calea exporturilorcătre statele europene, unde cererea a revenit încă de anul trecut.Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Oţelului, piaţa deoţel internaţională s-a întors în august la nivelul de dinainte decriză, iar pentru anul viitor se previzionează atingerea unui nourecord de producţie. Asociaţia Mondială a Oţelului (World SteelAssociation) previzionează o creştere a consumului de oţel la nivelinternaţional cu 5,3% în 2011, după ce şi-a rectificat în senspozitiv prognoza pentru acest an de la 8,4% la un avans de 13,1%.Experţii din industrie spun că producţia de oţel românească a fostsusţi­nută integral de cererea la export, în timp ce consum de oţella nivel local este în scădere faţă de anul trecut.

"Pentru acest an estimăm un consum de produse finite din oţel de2,7 milioane de tone, după ce anul trecut consumul s-a învârtit înjurul cifrei de 3,1-3,2 milioane de tone. Pentru 2011 nu vedem ocreştere mai mare de 5%", spune Petru Todoran, director executiv alARDIMET (Asociaţia Română a Distribuitorilor de Metale).Principalul jucător pe piaţa oţelului din România este grupulArcelorMittal prin combinatul de la Galaţi şi alte trei combinatesituate la Iaşi, Roman şi Hunedoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO