Business Construct

Oficial: Morgan Stanley preia America House alături de David Hay, fostul director al AFI Europe România

Oficial: Morgan Stanley preia America House alături de...

Autor: Bogdan Alecu

24.09.2019, 12:36 326

AEW, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii imobiliare din lume, parte a grupului financiar francez Natixis, a finalizat vânzarea clădirii de birouri America House situată în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi a Promenada Mall, cel mai mare centru comercial din Târgu Mureş. AEW a intrat în România în 2007, achiziţionând America House de la Globe Trade Center (GTC), şi Promenada Mall Târgu Mureş de la BelRom câteva luni mai târziu.

Tranzacţiile marchează intrarea oficială a ambilor investitori pe piaţa imobiliară din România. Un fond administrat de Morgan Stanley Real Estate Investing, divizia de investiţii imobiliare private a grupului Morgan Stanley, cu active sub administrare în valoare de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline, în parteneriat cu David Hay, fostul CEO al AFI Europe Romania, a achiziţionat America House, în timp ce Indotek, un grup de companii de administrare a investiţiilor deţinut de acţionari americani şi unguri, a achiziţionat Promenada Mall Târgu Mureş.

AEW a fost asistat de o echipă formată din Clifford Chance Badea, biroul local al firmei internaţionale de avocatură Clifford Chance, care a oferit suportul legal, Cushman & Wakefield Echinox, care a gestionat procesul de vânzare a America House şi JLL, care a coordonat vânzarea Promenada Mall Târgu Mureş, cele două tranzacţii fiind realizate concomitent.

America House este o clădire de referinţă pe piaţa de birouri din Bucureşti, fiind cea mai mare din zona Piaţa Victoriei, cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 28.000 de metri pătraţi. Portofoliul de chiriaşi include companii precum Schlumberger, Ţuca Zbârcea & Asociaţii, McDonald's, Ambasada Japoniei şi Mastercard, şi beneficiază şi de una dintre cele mai mari zone de retail dintr-o clădire de birouri. Spaţiile de retail acoperă aproximativ 4.000 de metri pătraţi şi cuprind unităţi World Class, Starbucks, McDonald's, Cooperativa FruFru sau Cărtureşti, furnizând astfel chiriaşilor o gamă variată de facilităţi.

Promenada Mall Târgu Mureş este cel mai mare centru comercial din judeţul Mureş, situat în centrul României, cu o suprafaţă închiriabilă de aproximativ 50.000 de metri pătraţi. Cu peste 80 de magazine, 8 săli de cinema, restaurante, cafenele şi alte opţiuni de divertisment, oferta Promenada este echilibrată şi diversificată. Chiriaşii ancoră sunt Auchan, Leroy Merlin, Decathlon, Hervis, H&M, LC Waikiki, New Yorker, Deichmann, Takko, CCC, Pepco, Cinema City şi Media Galaxy.

Echipa Cushman & Wakefield Echinox care a gestionat procesul de vânzare a fost condusă de Jeff Alson, International Partner, CEE Capital Markets, Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets şi Bogdan Gubandru, Business Development Manager. Echipa JLL a fost condusă de Andrei Văcaru, Head of Capital Markets. Asistenţa juridică a fost asigurată de o echipă multidisciplinară din cadrul Clifford Chance Badea, formată din Nadia Badea (partener şi coordonator al practicii de M&A), Andreea Şişman (counsel în cadrul practicii de Banking & Finance), Mihai Măcelaru (counsel în cadrul practicii M&A), Radu Costin (avocat senior în practică M&A), Mădălina Mailat şi Bogdan Micu (avocaţi). Avocaţii au oferit asistenţă pe parcursul întregului proces, de la etapa de due diligence la structurarea tranzacţiei, negocierea şi redactarea documentaţiei aferente.

Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, Cushman şi Wakefield Echinox: „Vânzarea unei proprietăţi de referinţă precum America House unui investitor global high-profile îmbunătăţeşte vizibilitatea pieţei locale şi ilustrează în continuare modul în care jucătorii instituţionali majori percep avantajele investiţiilor în România. Această vânzare continuă tendinţa noilor investitori de a căuta oportunităţi ce oferă randamente mai atractive decât în celelalte pieţe majore din CEE. Suntem mândri că am făcut parte din această tranzacţie şi am asistat AEW în vânzarea cu succes a acestui activ imobiliar."

Bogdan Gubandru, Business Development Manager, Cushman & Wakefield Echinox: „Succesul acestei tranzacţii a fost rezultatul acoperirii globale a Cushman & Wakefield cu scopul atragerii de capital investiţional necesar pentru achiziţia de proprietăţi de referinţă într-o piaţă dinamică şi emergentă precum România. Atât piaţa de birouri, cât şi cea de investiţii, au cunoscut o dezvoltare solidă în ultimii ani, bazată în primul rând pe cererea de spaţii din partea companiilor multinaţionale care au găsit în Bucureşti un mediu optim de business. Pe baza acestor fundamente, suntem siguri că vom mai asista la alte tranzacţii importante, Bucureştiul continuând să atragă atenţia unor investitori noi.”

Mihai Măcelaru, counsel în cadrul practicii M&A a Clifford Chance Badea: „Simţim o reală satisfacţie să fim alături de unul dintre clienţii noştri tradiţionali la nivel global la perfectarea acestor două tranzacţii care vor rămâne cu siguranţă o referinţă pentru piaţa imobiliară locală. Având în spate o colaborare diversă şi pe termen lung cu AEW, am beneficiat de sprijinul transparent şi profesionist al echipelor interne, reuşind să acoperim cu succes toate aspectele complexe care au apărut pe parcursul tranzacţiei.”

Andreea Şişman, counsel în cadrul practicii Banking & Finance a Clifford Chance Badea: „Continuăm să ne implicăm în tranzacţii cu impact semnificativ pe piaţă, de data aceasta, asistând simultan în două tranzacţii care au adus la masa negocierilor doi giganţi financiari şi unii dintre cei mai activi investitori în domeniul imobiliar din regiune. Aspectele financiare au implicat înţelegerea aprofundată a mecanismelor de finanţare utilizate în tranzacţii de o asemenea complexitate, precum şi raportarea la potenţialul şi realitatea din piaţa locală, pentru a identifica soluţia financiară optimă pentru toate părţile implicate.”

Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania: „Vânzarea Promenda Mall către un investitor nou pe piaţa românească este o dovadă în plus că există lichiditate în oraşele secundare din România, fapt susţinut şi de tranzacţiile pe care JLL le-a realizat în prima parte a anului. Mai mult decât atât, tranzacţia  este deosebit de importantă într-o perioadă în care la nivel mondial apetitul pentru investiţii în proprietăţi deretail de pe pieţe secundare s-a diminuat. În continuare, proprietăţile performante oferă investitorilor dispuşi să ia în considerare România, o rentabilitate foarte atractivă raportat la nivelul de risc.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO