Business Construct

Sunt mulţi bani în piaţă. Şapte din zece apartamente noi din Bucureşti se vând din faza de proiect. Noile proiecte rezidenţiale aflate în dezvoltare cuprind peste 20.000 de apartamente, din care 70% urmează să fie livrate până la finalul anului

REAL-ESTATE

Sunt mulţi bani în piaţă. Şapte din zece apartamente...

Autor: Bogdan Alecu

25.08.2019, 12:01 3964

Vânzările de apartamente din Bucureşti au scăzut cu 15% în primul se­mestru al acestui an, la aproape 15.200 de uni­tăţi, potrivit datelor companiei de consul­tanţă imobiliară Cross­point Real Estate, cererea fiind acum stimulată de cota TVA de 5% pentru un apartament nou de sub 120 mp şi 450.000 de lei inclusiv la a doua achiziţie.

„Clienţii sunt tot mai informaţi când vine vorba de piaţa imobiliară şi sunt mai atenţi la calitatea noilor proiecte, la facilităţile oferite şi sunt interesaţi de cele cu zone verzi şi locuinţe cu sisteme inteligente. Cererea este concentrată asupra locuinţelor medii, cu o bună conexiune la reţeaua de transport public, în special în vecinătatea staţiilor de metrou", au subliniat reprezentanţii Crosspoint.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în 2018 au fost livrate în Bucureşti 11.272 de apartamente, nivel record pe piaţa rezidenţială din România. În momentul de faţă, noile proiecte rezidenţiale aflate în dezvoltare cuprind peste 20.000 de apartamente, din care 70% urmează să fie livrate până la finalul anului. Această cifră include proiectele aflate deja în construcţie de mai mulţi ani, iar apartamente din acestea au fost livrate după 2016, în etape.

Apartamentele din proiectele noi vor începe să fie tot mai căutate în comparaţie cu locuinţele din clădirile rezidenţiale vechi din cauza diferenţelor mici de preţ şi a calităţii ridicate a locuinţelor din majoritatea proiectelor noi, un exemplu în acest sens fiind zona Expoziţiei. „Un număr mare de  pro­iecte rezidenţiale depinde de constru­irea liniilor de metrou M5 (Drumul Taberei - n. red.) şi M6 (1 Mai - Otopeni - n. red.). Odată ce aceste linii vor de­veni funcţionale, cererea pentru dez­voltări rezidenţiale în zonele adiacente va creşte“, au subliniat oficialii. În ceea ce priveşte preţurile, potrivit consultanţilor, în medie acestea au urcat cu 1,8% în prima jumătate a acestui an faţă de decembrie 2018, cele mai ieftine zone din Capitală fiind cele din sud şi vest, singurele sub 1.000 de euro metrul pătrat util, în timp ce în centru-nord preţurile trec de 2.000 de euro mpu.

bogdan.alecu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO