Business Construct

Minioraşele, pariul dezvoltatorilor imobiliari care vor să mizeze pe conceptul de „cartier închis“: Clădiri de birouri, alături de locuinţe, centru comercial şi chiar hotel şi clinici medicale, totul într-un singur proiect

Minioraşele, pariul dezvoltatorilor imobiliari care vor...

Autor: Bogdan Alecu

07.05.2019, 00:08 7172

Locuinţe, birouri, centru comer­cial, clinică medicală, hotel, gră­di­niţe şi şcoli, toate într-un singur pro­iect imobiliar, aşa arată tot mai multe proiecte imobiliare dez­voltate atât în Bucureşti, cât şi în marile oraşe de la nivel naţional, de la proiectul Silk District anunţat de Martin Slabbert la Iaşi, la ISHO, proiectul construit de Ovidiu Şandor în Timişoara, la Sema Parc din Bucureşti.

Fostele mari platforme industriale din Bu­cureşti, dar şi din marile oraşe au intrat din nou în atenţia dezvoltatorilor, care vor să inves­teas­că în dezvoltarea unor „Minioraşe“ în care ac­cen­tul nu cade doar pe birouri sau rezi­denţial, ci pe o multitudine de facilităţi, pentru a de­pin­de cât mai puţin de infrastructura exterioară.

„În ultimii ani a crescut interesul pentru te­renurile mari destinate unor proiecte mixte sau doar de rezidenţial, dar care să ofere conceptul de cartier închis, cu facilităţi. Platfor­mele Ventilatorul, Victoria din Iuliu Maniu sau tere­nurile Immofinanz/Adama din Jandar­me­ri­ei sunt doar câteva exemple de tranzacţii în acest sens. Acum, interesul este deopotrivă pentru su­prafeţe mari pentru proiecte la scară, cât şi pentru terenurile mici şi medii din zonele centrale, în funcţie de profilul dezvoltatorului“, a spus Sînziana Oprea, director land agency în cadrul Colliers International.

Cea mai recentă tranzacţie cu o fostă plat­for­mă industrială a fost parafată de One Uni­ted Properties. Dezvoltatorul imobiliar con­tro­lat de Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu a cum­părat anul trecut terenul fostei fabrici Ven­tilatorul din Bucureşti, cu o suprafaţă de 5,3 hectare.

Viitorul proiect One Cotroceni Park va reprezenta, potrivit acţionarilor, o dezvoltare mixtă de birouri, apartamente şi comercial. În 2018 Speedwell a mai cumpărat două terenuri  de peste 50.000 mp în zona Jandarmeriei din Capitală de la Immofinanz pentru un proiect care va include atât birouri, cât şi rezidenţial. Acestea sunt în vecinătatea viitoarei staţii de metrou Tokio de pe linia care va lega Romexpo de Aeroportul Otopeni.

Dezvoltatorii de rezidenţial caută terenuri cu PUZ aprobat pentru că termenul de 1,5-2 ani (de regulă incert) pentru demersurile urba­nis­tice până la autorizaţie are un impact major în planul de business, mult mai serios decât în calculele pentru proiectele de birouri sau comerciale. 

„În 2018, jumătate din tranzacţiile cu terenuri realizate în Bucureşti au vizat segmentul rezidenţial. Ponderea a fost similară cu cea din anul precedent, doar că volumul a crescut, până aproape de 150 milioane euro, în contextul în care piaţa de terenuri la nivel naţional (implicit cea din Bucureşti) a înregistrat o creştere de 17% în 2018 faţă de 2017“, a spus Sînziana Oprea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO