Business Construct

Logistica: CTStop

Logistica: CTStop
24.06.2009, 15:59 105

 
Dezvoltatorul ceh CTP Invest, care detine terenuri de peste 120 de hectare pe piata locala, achizitionate in ultimii doi ani, a blocat constructia celor patru proiecte logistice si de productie pe care le-a anuntat, urmand ca proiectele sa fie reluate in momentul in care vor fi preinchiriate spatiile. Compania avea in plan investitii de 140 de milioane de euro in construirea de parcuri industriale sub brandul CTPark, care vor fi conservate cel putin pentru urmatoarele 12 luni.
„De la sfarsitul lunii septembrie cererea a scazut foarte mult. Daca inainte primeam circa o solicitare pe saptamana de la potentiali chiriasi pentru spatii logistice sau industriale, au urmat luni de zile in care «telefonul nu a mai sunat deloc». Totusi, in ultimele luni am reluat discutiile cu potentiali clienti interesati si speram ca intr-un termen de 12 luni cererea se va relansa", a declarat Laurentiu Catalin Hanu, business development pentru Romania al CTP Invest.
Subsidiara locala a primit mandat din partea actionariatului sa conserve cu costuri cat mai reduse cele patru amplasamente din Romania, avizele obtinute si autorizatiile, urmand ca in momentul in care vor avea un contract de inchiriere sa inceapa constructia.
„Daca nu avem chiriasi nu vom putea incepe constructia. De cand a inceput criza, ne-am schimbat strategia si construim doar proiecte personalizate", explica reprezentantul CTP Invest.
Suprafata minima preinchiriata pentru a incepe constructia este de 7.000-8.000 de metri patrati, in conditiile in care proiectele CTP Invest sunt intinse pe suprafete mari.
Cea mai mare investitie de circa 50 de milioane de euro urma sa fie dezvoltata pe un teren de 67 de hectare in localitatea Madaras din judetul Bihor, unde intentiona sa construiasca circa 250.000 de metri patrati de spatii logistice si pentru activitati de productie. Alte locatii unde compania avea terenuri achizitionate sunt Bors, judetul Bihor, Pitesti si in judetul Cluj, suprafata totala a acestora fiind de 60 de hectare.
 
In ce stadiu sunt proiectele. In localitatea Bors, unde compania are un contract de concesiune cu primaria comunei, CTP Invest a semnat in 2007 un memorandum cu autoritatile locale prin care avea obligatia sa finalizeze investitia in 18 luni.
Pe un teren de sapte hectare CTP Invest urma sa construiasca patru cladiri cu o suprafata totala de circa 34.000 de metri patrati, investitia ridicandu-se la 19,5 milioane de euro.
„Proiectul de la Bors a fost si el amanat, iar memorandumul a fost amendat de ambele parti pentru ca au existat niste dificultati legate de o conducta de gaze care conditiona construirea proiectului logistic. Abia in urma cu o luna am primit un nou aviz care nu mai conditioneaza construirea proiectului. Probabil ca daca nu era aceasta problema, am fi inceput constructia mai devreme, insa ulterior a scazut puternic si cererea pentru zona Oradea", afirma Hanu.
O alta investitie importanta, de circa 50 de milioane de euro, urma sa fie realizata la Cluj. La Pitesti, dezvoltatorul detine un teren de peste 242.000 metri patrati si vizeaza un proiect de 107.000 metri patrati, investitia fiind estimata la peste 18 milioane euro. Prima faza a proiectului va cuprinde 31.000 de metri patrati. Insa, cele mai avansate proiecte ale companiei sunt cele de la Bors si de la Pitesti, care au primit toate autorizatiile de constructie si pentru infrastructura.
„O parte din chiriasii nostri sunt firmele din zona de productie si de logistica, care au legatura directa cu bunurile de larg consum, sector afectat de criza financiara. Pietele in acest moment sunt intr-un impas, volumul vanzarilor a scazut foarte mult, lumea nu mai are bani, si daca are prefera sa-i economiseasca", a afirmat Hanu. El a precizat ca aceasta situatie se manifesta si pe celelalte piete unde CTP Invest este prezenta, respectiv Polonia, Cehia si Slovacia, fara a fi insa la fel de dramatica. Totusi, sectorul industrial si cel logistic nu au fost la fel de afectate cum a fost cel rezidential, insa efectele cele mai puternice s-au resimtit in industria bunurilor de larg consum, in retailul de electrocasnice si in automotive, de unde proveneau cele mai mari cereri de inchiriere pentru spatii de productie si depozitare.
 
Contract anulat la Cluj. Compania a renuntat la unul dintre proiectele incepute pe piata locala, in apropiere de Cluj-Napoca, la Jucu, dupa ce potentialul chirias s-a razgandit si nu a mai fost interesat sa colaboreze cu CTP Invest.
„Urma sa concesionam un teren langa Cluj-Napoca, la Jucu, sa construim o unitate de productie si birouri pentru unul dintre furnizorii Nokia. Dar acesta a renuntat la contract, la garantii", a afirmat Hanu, care nu a precizat numele companiei.
Reprezentantul CTP Invest a adaugat ca dezvoltatorul nu are probleme de finantare, avand fonduri suficiente pentru continuarea constructiei de proiecte. Totusi, din cauza crizei subprime, CTP Invest a amanat listarea la bursa din Praga a unui fond de investitii imobiliare, infiintat anul trecut, denumit CTP Property.
In schimb, pentru continuarea investitiilor compania a primit o finantare de 146 de milioane de euro de la grupul Erste. „Si in conditii de criza nu a fost o problema sa primim bani de la banca, dar suntem mai conservatori in modul in care privim cheltuirea banilor", a precizat Hanu.
CTP Invest este prezenta pe piata romaneasca din 2006, unde intentioneaza sa introduca un concept denumit CTPark, destinat in special firmelor mici si mijlocii, care presupune alocarea intre altele de spatii de productie si logistice incepand cu 1.150 de metri patrati si hale de depozitare de minimum 3.000 mp.
Dezvoltatorul, cu sediul in Cehia, este detinut de doi oameni de afaceri olandezi Vos si Eddy Maas si are un portofoliu dezvoltat in intreaga regiune, care insumeaza peste un milion de metri patrati de proprietati si peste 6,5 milioane de metri patrati de teren.
Printre companiile care au inchiriat spatii industriale si birouri de la CTP Invest se numara Acer, Andrew, BenQ, Bodycote, Bridgestone, Citybank, Danone, DHL, GE Money Bank, Goodyear, Hyundai, Lufthansa, Maersk, Moeller, Panasonic, Rewe, Schenker, Solectron, Tengelmann, TNT, UPS sau Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO