Business Construct

Liviu Tudor: Din extinderea chiriaşilor am ocupat spaţiile unei clădiri din West Gate

Liviu Tudor este cel mai mare proprietar român de birouri, cu un portofoliu de 150.000 mp

Liviu Tudor este cel mai mare proprietar român de birouri, cu un portofoliu de 150.000 mp

Autor: Cristina Cuncea

26.06.2014, 11:33 1176

"Extinderea companiilor care au sediul în West Gate a fost principalul trend pe care l-am remarcat în ultimii ani. Spre exemplu, doar în ultimii doi ani, chiriaşi precum Ericsson, Dacia Renault, WNS, Société Générale, Accenture şi Carestream Health şi-au extins suprafeţele ocupate cu un total de aproximativ 15.000 de metri pătraţi de birouri. Încercăm mereu să venim în întâmpinarea unor astfel de solicitări, inclusiv prin păstrarea unei suprafeţe libere de birouri. Este cunoscut faptul că unul dintre motivele pentru care un chiriaş decide să îşi mute sediul este imposibilitatea de a se extinde în sediul actual", a explicat Tudor pentru MEDIAFAX.

Având în vedere că o clădire de birouri din complexul West Gate are în jur de 15.000 de metri pătraţi, extinderile companiilor ar fi acoperit o astfel de clădire.

"În funcţie de solicitările chiriaşilor, vom decide când şi cum vom extinde parcul de birouri West Gate. Am dezvoltat cinci clădiri, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 75.000 de metri pătraţi de birouri şi avem teren disponibil pentru a construi încă atât, însă ritmul depinde exclusiv de situaţia preînchirierilor. Consider în continuare că în cazul nostru un minim de 80% este necesar pentru a lua decizia de a începe o nouă clădire", a menţionat Tudor.

El a arătat că există semnale că anumiţi chiriaşi din West Gate care intenţionează să se extindă în perioada următoare, dar spune că deocamdată este prematur pentru a oferi detalii pe această temă.

Zona de Vest şi de Centru Vest a început să fie din ce în ce mai căutată de dezvoltatorii de clădiri de birouri, ca alternativă la zonele consacrate până acum pentru astfel de investiţii, precum Barbu-Văcărescu, Pipera sau Piaţa Victoriei. Consultanţii imobiliari estimează că doar în zona de Centru Vest, respectiv cea de lângă staţiile de metrou Politehnica, Semănătoarea sau Grozăveşti, în următorii ani s-ar putea dezvolta proiecte de birouri de peste 150.000 de metri pătraţi.

"Dezvoltarea zonei de vest a Bucureştiului, din punct de vedere al clădirilor moderne de birouri, a început în perioada 2004-2005, odată cu construcţia complexului West Gate, care s-a impus ca primul şi cel mai mare parc de birouri din zonă. În acea perioadă, Genesis Development livra deja primele clădiri din Novo Park, amplasat în Pipera, o zonă non-centrală în care a fost livrat până în prezent cel mai mare stoc de birouri din Bucureşti. Am plecat de la premisa că zona de vest este una foarte populată şi foarte mulţi angajaţi, oameni tineri în special, locuiesc în cartiele Militari, Drumul Taberei şi Crângaşi. Pentru aceste persoane este natural să aibă birourile în zona de vest, distanţa dintre casă şi birou, respectiv timpul petrecut în trafic, fiind de multe ori un factor decisiv în alegerea locului de muncă", a afirmat Tudor.

De asemenea, proximitatea Universităţii Politehnica, unde studiază peste 20.000 de studenţi, este un avantaj semnificativ pentru companiile chiriaşe, având în vedere că în ultimii ani, tineri au început să lucreze încă din timpul facultăţii, consideră omul de afaceri.

În prezent, în parcul de birouri West Gate îşi desfăşoară activitatea aproximativ 8.000 de angajaţi, un număr similar de persoane având birourile în celelalte clădiri din zona de vest, respectiv în zonele Semănătoarea şi Politehnică.

"Principalele atuuri ale zonei de vest pentru care companiile aleg să îşi mute birourile aici sunt: forţa de muncă disponibilă, infrastructura şi accesul facil cu transportul public şi, desigur, raportul echitabil dintre calitatea spaţiilor de birouri şi chirie. Extinderile chiriaşilor şi noile proiecte de birouri începute în zona de vest ne demonstrează că am avut dreptate în urmă cu zece ani, când am început dezvoltarea complexului West Gate. Cu siguranţă în următorii cinci-zece ani, zona va continua să se dezvolte, având în vedere că sunt disponible terenuri mari, cu acces foarte bun", a mai arătat Tudor, printre cel mai mare proprietar de spaţii de birouri din Bucureşti.

În opinia sa, zona are toate ingredientele pentru dezvoltare, respectiv apetitul chiriaşilor şi infrastructura, dar rămâne doar ca dezvoltatorii să conceapă produsul corect, de care piaţa are nevoie.

Tudor a dezvoltat prin intermediul firmei Genesis Development complexurile de birouri Novo Park şi West Park, totalizând 150.000 de metri pătraţi, precum şi campusul West Gate Studios, care cuprinde 925 de garsoniere şi apartamente destinate închirierii. Investiţiile realizate de companie în România se ridică la 300 de milioane de euro, iar veniturile din chirii obţinute din cele trei proiecte ajung la 32 de milioane de euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO