Business Construct

Lituanienii de la Hanner atacă piaţa birourilor cu un proiect mixt de peste 30 mil. euro la fosta fabrică de bere Griviţa. "Atunci când vii la birou şi ai de lucru, nu trebuie să stai într-un singur loc. Dacă trebuie să te concentrezi ai un loc special, dacă vrei să ai linişte pentru a te putea gândi la un proiect, ai un alt loc dedicat"

Lituanienii de la Hanner atacă piaţa birourilor cu un...

Autor: Bogdan Alecu

31.10.2017, 00:08 2935
Numele proiectului va fi Fosta Fabrică, iar proiectul este realizat de arhitecţi români. „Dorim să atragem IMM-uri şi freelanceri. Ne aşteptăm ca cel mai mare client să aibă 50 de angajaţi, nu sute şi nu mii cum se întâmplă în alte clădiri din zonă.“

Dezvoltatorul imobiliar litua­nian Hanner Holding va demara în prima parte a anului viitor reconstrucţia şi trans­formarea celor trei clădiri din fosta fabrică de bere Griviţa, Mălţărie, Orzărie şi Corp Adminis­tra­tiv într-un proiect de birouri cu o componentă de rezidenţial în urma unei investiţii de peste 30 mil. euro.

„Acum suntem în proces de a obţine autorizaţiile pentru construcţia proiectului Fosta Fabrică. Pentru două din cele trei clădiri avem deja auto­ri­zaţia. Spre exemplu, a durat un an de zile pen­tru a obţine autorizaţiile deoarece noi con­servăm proiectele, nu le distrugem. De asemenea, am realizat mai multe teste de­oarece vorbim de beton vechi de mai bine de 100 de ani“, a spus Mindaugas Valuckas, CEO al grupului Hanner, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din zona baltică.

Mindaugas Valuckas, CEO al grupului Hanner: Atunci când vii la birou şi ai de lucru, nu trebuie să stai într-un singur loc. Dacă trebuie să te concentrezi ai un loc special, dacă vrei să ai linişte pentru a te putea gândi la un proiect, ai un alt loc dedicat.

Proiectul de birouri de la Fosta Fabrică va fi finalizat spre finalul anului 2019, la fel şi componenta de rezidenţial, totul fiind legat însă de când vor fi acordate toate autorizaţiile.

Astfel, Hanner intră pe terenul marilor dezvoltatori care construiesc deja proiecte de birouri de zeci de mii de metri pătraţi precum The Bridge (Forte Partners), Orhideea Towers (CA Immo), Campus 6 (Skanska pe platforma Pumac) şi Bucharest Business Garden (Vastint).

„Nu vrem să concurăm cu celelalte mari clădiri de birouri din zona Orhideea, ci  vrem să oferim un concept diferit, motiv pentru care reacţionăm la ce se întâmplă în acea zonă şi am redus inclusiv spaţiile pentru birouri. Spaţiul de birouri va fi unul de coworking şi dorim să atragem IMM-uri şi freelanceri. Ne aşteptăm ca cel mai mare client să aibă 50 de angajaţi, nu sute şi nu mii cum se întâmplă în alte clădiri din zonă. Vrem să mergem către antreprenori care să dorească să lucreze într-un spaţiu diferit. Şi noi suntem curioşi cu privire la reacţia pieţei“, a subliniat Mindaugas Valuckas.

Hanner a ridicat în Bucureşti proiectul rezidenţial The Park din zona Parcului Tineretului. Lituanienii au cumpărat în vara anului trecut terenul de 11.000 mp al fostei fabrici de bere de lângă Pasajul Basarab de la compania Kiseleff Development, admi­nistrată de Ionuţ Dumitrescu, care de ase­menea este partener în cadrul Forte Partners, contra sumei de 5 mil. euro.

Dezvoltatorul urmăreşte construirea unui proiect mixt care să includă conversii, restaurări şi clădiri noi de birouri şi rezidenţial. Pe o parte din fostul teren al fabricii de bere se află deja un magazin Kaufland, deschis de retailer în acest an.

Proiectul Fosta Fabrică va avea circa 5.000-6.000 mp de birouri. De asemenea, vom avea şi componentă de rezidenţial reprezentată de 31 de apartamente stil loft. Clădiriel Orzărie şi Corp Administrativ vor reprezenta integral spaţii de birouri.

„Rezidenţial va fi doar în clădirea Mălţărie, în care spaţiile de birouri vor fi la parter şi la demisol, iar celelalte două vor reprezenta numai spaţii de coworking. De ase­me­nea, vor exista şi spaţii de eve­ni­mente, alături de cafenele, magazin de vinuri şi restaurante. Atunci când te referi la cowor­king, se precizează exact numărul staţiilor de lucru, iar în cazul Fosta Fabrică vom avea undeva la 600-700 de staţii de lucru“, explică CEO-ul Hanner.

Conceptul de birouri de coworking pre­supune existenţa unor suprafeţe mari comune, iar închirierea se face pe post de lucru, nu pe metri pătraţi. Spre exemplu, într-un birou normal, un angajat are în medie între 6 şi 10 mp, iar unele companii oferă chiar şi o medie de 12 mp per angajat cu un total de 700 de birouri la 6.000 mp, în proiectul Fosta Fabrică, fiecare angajat va avea în medie 8-9 mp.

Birourile de coworking vor avea cabine special amenajate pentru vorbitul la telefon sau pentru discuţiile pe Skype, săli de şedinţă mici în care se pot proiecta prezentări, zone ale biroului mai liniştite, spaţii comune în care angajaţii din companii diferite pot să bea o cafea şi să socializeze  sau să se uite împreună la un film în cinemaul de la birou.

„Atunci când vii la birou şi ai de lucru, nu trebuie să stai într-un singur loc. Dacă trebuie să te concentrezi ai un loc special, dacă vrei să ai linişte pentru a te putea gândi la un proiect, ai un alt loc dedicat. Avem camere separate şi birouri dar şi spaţii comune mari. De asemenea, există lounge cu muzică, săli confortabile unde este linişte. Investiţia este mare într-un astfel de birou, dar se amortizează în timp“, explică Mindaugas Valuckas..

El spune că preţul de închiriere a acestor birouri în Riga este de circa 200 de euro pe birou, cu toate costurile incluse, inclusiv cafeaua. În Amsterdam, preţurile într-un spaţiu de coworking sunt de circa 400 de euro per staţie de lucru, în medie cu 20% mai mult decât într-un birou obişnuit.

„În Bucureşti putem spune că preţurile de închiriere vor fi mai mici decât la Riga deoarece fiind un spaţiu mai mare, vom avea şi o eficienţă crescută şi implicit tarifele la chirie vor putea fi scăzute. Spre exemplu, în Riga avem 150 de staţii de lucru, iar la Bucureşti în jur de 700“.

 

Proiectul Fosta Fabrică va avea circa 5.000-6.000 mp de birouri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO