Business Construct

Lafarge, plus de 58% la noua luni

29.11.2007, 02:26 18

LAFARGE CIMENT, divizia locala a grupului francez Lafarge, a inregistrat in primele noua luni ale anului o crestere a cifrei de afaceri de 58,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului financiar al grupului. Francezii si-au mentinut ritmul dublu de crestere fata de principalii competitori Holcim (Elvetia) si HeidelbergCement (Germania), in conditiile in care consumul de ciment a crescut puternic anul acesta.
Francezii au reorientat o parte din cantitatea destinata exportului, de la fabrica pe care o detin la Medgidia, pentru a satisface cererea in crestere de pe piata. De altfel, Lafarge este singurul producator de ciment de pe piata locala care deruleaza export. Compania exporta la sfarsitul anului trecut circa 20% din cimentul produs in Romania si intentioneaza sa reduca ponderea exporturilor la aproximativ 15% anul acesta.
Odata cu evolutia afacerilor din prima parte a anului, Lafarge Ciment si-a majorat previziunile de crestere a cifrei de afaceri la circa 30%, de la 20% la inceputul anului, datorita avansul puternic al vanzarilor din primul semestru.
Potrivit raportului financiar al grupului, avansul volumelor comercializate in primele noua luni ale anului a determinat majorarea vanzarilor cu 42%, in timp ce diferenta de 16,6% este un rezultat al unei categorii mai cuprinzatoare de factori, printre care se numara variatia preturilor si a liniei de produse.
Romania a consemnat cel mai rapid avans al vanzarilor dintre tarile central si est-europene, urmata de Rusia - 57,5% si Polonia - 46,6%. Cresterea vanzarilor, din punct de vedere valoric si cantitativ, a fost calculata inainte de eliminarea schimburilor intre departamentele Lafarge la nivel local.
Pentru anul 2007, Lafarge estimeaza ca piata romaneasca de ciment va creste, din punct de vedere cantitativ, cu peste 20%, dar prevede si o majorare a preturilor.
La nivel de grup, Lafarge a raportat o crestere de 4% a vanzarilor pe toate segmentele de activitate, la 13,3 miliarde de euro, iar profitul net a avansat cu 40%, la 1,5 miliarde de euro. Profitul EBITDA la nivel de grup a urcat cu 14%, la 3,1 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO