Business Construct

Juridic: Tranzactiile cu terenuri si constructii au acelasi regim de impozitare

Juridic: Tranzactiile cu terenuri si constructii au acelasi regim de impozitare

Click pentru imaginea marita

22.02.2007, 20:13 135

Impozitul aferent transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor (separare a drepturilor reale distincte (posesia, folosinta si dispozitia - n.r.) acestuia a inregistrat modificari semnificative in noul Cod fiscal. Potrivit noilor reglementari, tranzactiile cu terenuri si constructiile vor fi impozitate la fel. Mai precis, transferul prin acte juridice intre vii cu privire la constructiile de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si cu privire la terenurile de orice fel fara constructii va avea acelasi regim de impozitare.
"Mult asteptatul 1 ianuarie 2007 a marcat o serie de modificari in plan legislativ, printre altele si in ceea ce priveste domeniul fiscal. Piata imobiliara postaderare ar putea resimti ecouri ale acestor modificari legislative intrucat legiuitorul roman a ales sa intervina, asupra modalitatii de calcul al impozitului cu privire la cladiri, precum si cu privire la transferurile proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal", spune Sebastian Gutiu, partener la Schonherr si Asociatii.
De la inceputul anului nu se mai aplica o cota de impozitare asupra venitului obtinut din tranzactie - in sensul diferentei dintre pretul de vanzare si cel de cumparare al respectivului imobil - asa cum prevedea Codul fiscal inainte de 1 ianuarie 2007, ci, in prezent, statului ii revine un procent din pretul bunului imobil tranzactionat. Impozitul platit de persoana fizica din al carei patrimoniu se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele acestuia cunoaste cote diferite in functie de valoarea imobilului si de perioada de timp in care acesta a fost detinut.
Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv, cota de impozit este de 3% pana la valoarea de 200.000 de lei inclusiv, iar pentru imobilele care depasesc aceasta valoare este de 6.000 de lei la care se adauga 2% din valoarea ce depaseste suma de 200.000 de lei.
In ceea ce priveste imobilele asupra carora dobanditorul si-a exercitat dreptul de proprietate pe o perioada de peste 3 ani cota de impozitare este de 2% din valoarea de tranzactionare daca aceasta se inscrie pana la limita de 200.000 de lei inclusiv, iar peste aceasta valoare se datoreaza un impozit de 4.000 de lei la care se adauga 1% din ceea ce depaseste 200.000 de lei inclusiv.
"Pentru o explicitare mai clara am utilizat cazul unui imobil (de exemplu un apartament sau un teren) care este vandut cu 300.000 de lei. Astfel, daca imobilul a fost detinut pana la trei ani inclusiv, atunci valoarea impozitului este de 8.000 RON (6.000 RON plus 2% din ceea ce depaseste 200.000 RON, adica 2% din 100.000 RON)", explica Gutiu. Daca imobilul a fost detinut mai mult de trei ani, atunci impozitul datorat va fi de 5.000 de lei - 4.000 lei plus 1% din ceea ce depaseste 200.000 de lei, adica 1% din 100.000 de lei, spune Gutiu.


Poate fi vorba de o reducere a impozitului pe cladiri?

Noul Cod fiscal prevede ca, in cazul persoanelor fizice, impozitul pe cladiri sa se calculeze prin aplicarea cotei de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. Optiunea legiuitorului de a aduce la acelasi nivel cota de impozitare cu privire la cladirile din mediul urban in raport cu cele din mediul rural este bine-venita, dar ascunde unele "posibilitati de ajustare". "Mai exact, valoarea impozabila a cladirii se ajusteaza in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea prin inmultirea valorii prevazute de normele fiscale cu un anumit coeficient de corectie a carui valoare aproape s-a dublat fata de cea prevazute pentru anul trecut", precizeaza Gutiu. Adica, desi cota de impozit a fost injumatatita, aceasta reducere poate fi practic anihilata prin majorarile aduse coeficientilor de corectie.


Impozit special pentru casele de peste 150 mp

Tot in randul noutatilor legislative fiscale se inscriu si prevederile privind anumite locuinte care pot fi considerate de lux. Potrivit acestor modificari, in cazul cladirii utilizate ca locuinta, a carei suprafata construita depaseste 150 de metri patrati, valoarea impozabila a acesteia se majoreaza cu cate 5% pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia. Este evident ca cel putin o parte din aceste modificari vor duce la o uniformizare a practicii in ceea ce priveste modalitatea de calcul si, in consecinta, a cuantumului impozitului datorat de persoanele fizice in legatura cu tranzactiile imobiliare. Ramane de vazut ce efecte vor avea aceste modificari asupra volumului tranzactiilor imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO