Business Construct

Jumatate din industria romaneasca este la normele UE

22.02.2007, 15:11 13

Mai mult de jumatate din cele 636 de instalatii industriale poluatoare, care necesita autorizatie integrata de mediu, au fost autorizate pana acum de Garda Nationala de Mediu (GNM). Limita de conformare la normele de mediu impuse de statutul de membru UE este la 31.10.2007. Un numar de 195 de instalatii au obtinut, prin tratatul de aderare, termene decalate de conformare, ceea ce inseamna ca vor putea fi autorizate pana in 2016-2018. Acestea sunt in mare parte centrale electro-termice, deci centre industriale aflate in proprietatea statului, care vor avea o perioada mai mare de timp pentru a se conforma la rigorile europene de poluare.
Comisarul general al GNM, Silvian Ionescu, s-a declarat impotriva reabilitarii unor instalatii industriale ca Rovinari, Turceni sau Mintia, sustinand ca fondurile folosite pentru modernizarea unor astfel de CET-uri ar putea fi folosite pentru constructia unor noi termocentrale sau atomocentrale, cu un randament de circa 90%, fata de 70% cat au ele in prezent. Anul trecut, GNM a acordat 7.500 de amenzi in valoare totala de peste 18 milioane de euro, fata de 6 mil. de euro in 2005 sau 2,2 mil. in anul precedent. Cresterea se datoreaza si ridicarii nivelului maxim al amenzilor acordate de la 30.000 la 100.000 lei. Amenzile au fost acordate atat factorilor de poluare industriala, cat si administratiilor locale, care nu au luat masuri pentru combaterea poluarii cu deseuri menajere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO