Business Construct

Ion Dogeanu, Primăria Sector 1: Programul naţional de reabilitare nu funcţionează

Ion Dogeanu, Primăria Sector 1: Programul naţional de...

Autor: Andrei Cîrchelan

28.09.2012, 12:36 737

Programul de subvenţionare a reabilitării termice a locuinţelor este prea complicat la nivel birocratic, proprietarii speriindu-se de birocraţia pe care trebuie să o parcurgă, iar statul întârzie plata subvenţiilor alocate, potrivit lui Ion Dogeanu, director executiv al Agenţiei Locale pentru energie, în cadrul Primăriei Sector 1, Bucureşti.

"Programul naţional de reabilitare nu funcţionează. Nu a funcţionat de când a intrat legea în vigoare. După prima modificare legislativă, programul s-a deblocat şi s-a blocat din nou când guvernul a trebuit să deconteze partea care îi revenea", a declarat Dogeanu în cadrul unei conferinţe organizate de Ziarul Financiar.

Dialogul pe tema modificării legii care reglementează subvenţiile se operşte la poarta instituţiilor care promovează legea. Industria are nevoie de lobby. Fiecare industrie trebuie să-şi promoveze interesele. Legislaţia lobby trebuie să fie transparentă şi să existe, a adăugat Dogeanu.

La rândul său, Alin Bărbuţ, regional sales manager în cadrul Adeplast, a spus că producătorul de materiale izolante are de-a face cu clienţi care plătesc chiar şi la un an de la livrare, pentru că atunci îşi primesc şi ei banii.

În materie de reabilitare termică a locuinţelor, oficialul Adeplast e de părere că oamenii preferă să facă această reabilitare fără aprobări oficiale şi cu materiale mai slabe calitativ.

"Eu personal am văzut o problemă cu birocraţia în programul de subvenţii. O altă problemă este proiectul, unde e nevoie de o grămadă de hârtii, iar oamenii se sperie. Mai este ceva care descurajează aceste proiecte: dacă o persoană vrea să reabiliteze ap. la et 5 din 10 face asta fără proiect, fără autorizaţii şi nu se întâmplă nimic, nu e sancţionată. Astfel, oamenii încep să se întrebe de ce trebuie să facă proiect", a spus Bărbuţ.

Materialele mai slabe calitativ folosite la reabilitări riscă să se desprindă sau să se fisureze, potrivit reprezentantului Adeplast, astfel că ceea ce pare iniţial o "afacere bună", devine o cheltuială suplimentară.

"Noi observăm că din ce în ce mai mult se vinde polistiren cu rezistenţă la compresiune din ce în ce mai mică. Dacă 5% din blocurile reabilitate prin programul de reabilitate s-au reabilitat cu tipul de polistiren recomandat e mare lucru. Pericolul este că o rezistenţă mai mică, la cele mai mici şocuri plăcile se pot desprinde", a adăugat Bărbuţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO