Business Construct

Imobiliare: Apartamente de 2 mld. euro in estul Capitalei

28.08.2008, 11:21 13

Numarul de unitati locative noi aflate la vanzare pana in 2012 in zona de est a Bucurestiului ajunge in prezent la circa 14.215, la un pret mediu de 1.419 euro/mp plus TVA, cele mai ieftine cu preturi de circa 1.236 euro/mp plus TVA fiind in zona Theodor Pallady, iar cele mai mari, respectiv 1.582 euro/mp plus TVA in zona Vitan, potrivit agentiei imobiliare MediaCity.
Astfel, la o suprafata medie de 100 mp, valoarea totala a apartamentelor se ridica la peste doua miliarde de euro. Zona de est a Bucurestiului a fost evitata in ultimii ani de dezvoltatorii imobiliari, cele mai mari proiecte rezidentiale fiind dezvoltate in nord, insa odata cu aglomerarea unor cartiere precum Baneasa sau Pipera, dezvoltatorii s-au orientat catre estul Capitalei unde terenurile erau mai ieftine.
Studiul MediaCity a luat in considerare ansamblurile rezidentiale noi anuntate pana acum de catre dezvolttaori si care mai au disponibile locuinte la vanzare.
Termenele de finalizare prevazute acopera perioada 2008 - 2012. "Astfel, pana la sfarsitul anului 2008 este asteptata livrarea a 1.811 unitati locative in 11 proiecte rezidentiale. Pentru anul urmator sunt anuntate 6.639 de unitati repartizate in 16 dezvoltari rezidentiale, iar in anul 2010 sunt promise 3.065 de livrari", spune Andrei Sandu, general manager al MediaCity.
Proiectele rezidentiale care se afla in prezent in dezvoltare sunt construite pe terenuri achizitionate in anii trecuti la preturi mult mai mici, situatie care le asi-gura dezvoltatorilor profituri ridicate. Astfel, daca un teren in zona Titan era achizitionat cu 200 de euro/mp in urma cu trei ani, in prezent se tranzactioneaza cu 1.500 de euro/mp.
Potrivit studiului, dezvoltatorii vor continua sa activeze pe piata locala atata timp cat marja de profit din vanzare ramane peste 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO