Business Construct

Hipermarket Auchan în Palas Iaşi

Hipermarket Auchan în Palas Iaşi
29.09.2010, 23:47 905

Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul companiei IuliusGroup şi cel mai mare proprietar român de centre comerciale, abătut palma cu lanţul de hipermarketuri Auchan pentru deschidereaunui nou magazin într-un spaţiu dezvoltat de Iulius Group, încadrul proiectului imobiliar Palas din Iaşi, situat în centruloraşului, în spatele Palatului Culturii.

Dascălu şi Auchan au extins astfel colaborarea existentă pentrucentrele comerciale Iulius Mall din Timişoara , Cluj şi Suceava,care fac din lanţul francez de hipermarketuri cel mai importantchiriaş al lui Dascălu în funcţie de suprafaţa ocupată în centrelecomerciale pe care acesta le deţine.

Auchan va deschide în Palas Iaşi cel mai mic magazin al reţelei,cu o suprafaţă de vânzare de circa 5.000 de metri pătraţi, încondiţiile în care francezii au în România hipermarketuri şi detrei ori mai mari. Cele mai mici hipermarketuri Auchan de pe piaţalocală sunt în prezent cele din Suceava şi Târgu-Mureş, cusuprafeţe de 8.500 mp fiecare.

Magazinul Auchan din Iaşi implică o investiţie de 15 milioane deeuro şi ar urma să fie inaugurat în luna septembrie a anuluiviitor, odată cu cea mai mare parte a proiectului Palas, careimplică o investiţie de 260 de milioane de euro.

Auchan este unul dintre retailerii care nu s-au extins puternicîn perioada de boom imobiliar, dar în prezent francezii au anunţatplanuri pentru dublarea numărului de magazine, la 12 unităţi, pânăla finalul anului 2012. Pentru aceasta francezii mai au semnate şialte contracte pentru proiectele Polus Center din Constanţa, CoresiBraşov şi Pallady Shopping Center din Bucureşti.

Proiectele din Bucureşti şi Braşov sunt însă întârziate dincauza problemelor de finanţare, în timp ce hipermarketul şi malluldin Constanţa ar trebui finalizate anul viitor.

Pe lista scurtă a Auchan pentru extindere se mai află şiCraiova, unul dintre puţinele oraşe de mari dimensiuni în careconcurenţa pe segmentul de hipermarketuri nu este deocamdată foartemare.

Principalii competitori ai Auchan în Iaşi vor fi Carrefour, careoperează două hipermarketuri în proiectele Felicia şi ERA ShoppingPark, şi Kaufland care deţine alte trei hipermarketuri în oraş.Auchan a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 307,5milioane de euro în România, dar şi o pierdere de aproape 10milioane de euro, având 3.100 de angajaţi.

La fel ca şi Auchan, şi francezii de la Cora au reînceputprocesul de extindere după ce criza a redus din costurile deachiziţie a terenurilor sau cele de închiriere a spaţiilor, Coraavând programate până la sfârşitul acestui an deschideri demagazine în centrele comerciale Gold Plaza din Baia Mare şi CityPark din Constanţa.

Cei mai mari jucători de pe piaţa hipermarketurilor sunt încontinuare Carrefour, Kaufland şi Real, care au rulat în 2009afaceri cumulate de aproape 2,7 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO