Business Construct

Firmele se pregătesc de proiecte: camioanele de construcţii au crescut la un sfert din piaţă în 2020

Firmele se pregătesc de proiecte: camioanele de...

Autor: Bogdan Alecu

28.01.2021, 10:00 403

Deblocarea marilor proiecte de infrastructură şi dema­rarea lucrărilor pe tronsoane precum Sibiu-Piteşti sau Piteşti-Craiova au determinat constructorii să cumpere mai multe echipamente, iar cota acestora să ajungă la 25% în 2020 faţă de sub 5% în 2017.

„Constructorii români au cumpărat camioane în 2020 de­oarece au demarat lucrările la mai multe tronsoane pre­cum la Piteşti-Sibiu, dar şi la Craiova-Piteşti. De asemenea, s-au vândut către firme care la rândul lor închiriază către com­panii străine de construcţii. În 2021 ne aşteptăm la vo­lu­me similare cu 2020, cu un volum similar de circa 1.200 de ve­hi­cule. Ne aşteptăm la o creştere în următorii cinci ani, însă aceasta va depinde şi de banii alocaţi pentru infra­struc­tu­­ră“, a spus Gabriel Tudor, director naţional de vânzări pen­­tru Cefin Trucks. El a subliniat că „şi 25% este un pro­cent mai mic decât ar fi necesar. Camioanele de construcţii ar trebui să reprezinte 35% din piaţă, având în vedere necesarul“.

Spre comparaţie, în anul 2017 camioanele pentru con­struc­ţii reprezentau numai 4,3%, în condiţiile în care în acel an s-au dat în folosinţă nu mai puţin de 15 kilometri de auto­stra­dă, un record negativ chiar şi pentru România, unde nu s-au mai deschis circulaţiei peste 100 km de autostradă în­tr-un an, din 2012, iar pragul de 60 km a fost trecut abia anul tre­cut. Pe de altă parte, în prezent se lucrează pe mai bine de 250 km de drum rapid, atât autostrăzi, cât şi drum expres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO