Business Construct

Energii: Producator de energie cu 20.000 de euro

Producator de energie cu 20.000 de euro

FOTO: Shutterstock

27.04.2010, 14:36 3301

In prezent nu exista statistici despre cate locuinte sunt dotatecu sisteme energetice regenerabile in Romania, insa specialistiiapreciaza ca numarul acestora va creste in perioada urmatoare, maiales daca proprietarii incep sa inteleaga beneficiile utilizariiunor astfel de tehnologii. Cel mai mare avantaj pe care un sistemenergetic regenerabil il ofera unui proprietar este acela deindependenta energetica.

"Un sistem energetic solar, pe baza de panouri fotovoltaice,asigura necesarul de energie electrica al unei gospodarii de panala patru persoane. Un astfel de sistem costa in jur de 20.000 deeuro, insa acum trei patru ani costa peste 30.000 de euro. Preturile scad, pentru catehnologiile devin tot mai accesibile", a declarat ManuelaDraghicescu, directorul executiv al Asociatiei Patronale pentruSurse Noi de Energie, SunE.

Instalatiile fotovoltaice sunt utilizate la producerea energieielectrice, dar pot asigura si incalzirea locuintei, daca se opteazapentru un sistem de incalzire pe baza de energie electrica.Capacitatea instalatiei insa trebuie sa fie mai mare in acest caz,astfel incat sa acopere ambele consumuri.

Pentru incalzirea locuintei se poate insa opta pentru altesisteme regenerabile, precum pompele de caldura care folosescenergia geotermala.

"Pentru incalzirea locuintei, proprietarii pot sa-si instalezetot un sistem solar cu instalatii de apa, dar cea mai uzitatasolutie este pompa de caldura. Franta spre exemplu considera cainstalarea unui sistem fotovoltaic pentru producerea de energieelectrica si instalarea unei pompe de caldura pentru incalzirealocuintei este solutia optima de utilizare a energiilorregenerabile".

Solarele - scumpe, eolienele - ieftine. Surseleregenerabile de energie sunt cele solare, pe baza de biomasa, hidrosi eoliene, cele mai scumpe tehnologii fiind cele solare, iar celemai ieftine cele eoliene.

"Interesul romanilor pentru sistemele de energie solara a fostin crestere in ultimii ani, mai ales pentru sistemele solare pentruapa calda menajera, care au durate mici de amortizare. In plus,aceste sisteme cresc simtitor nivelul de confort in zonele rurale.Pretul unui sistem fotovoltaic care poate asigura independentaenergetica a unei gospodarii variaza de la cateva mii de euro la30.000 de euro", a precizat si Claudia Langa, directorul demarketing al Romsir, importator de panouri solare SolarKeymar.

Compania a realizat anul trecut afaceri de peste un milion deeuro, iar pentru acest an preconizeaza o crestere de cel putin 10%a afacerilor.

Electricitate gratis. Durata de exploatare aunui sistem energetic regenerabil este de aproximativ 20 de ani,iar in cazul in care achizitia si instalarea acestuia ar fisubventionate de catre stat, proprietarul ar putea benefica deenergie gratuita pentru aproape 13 ani, in conditiile in careamortizarea investitiei s-ar realiza in mai putin de opt ani dezile de la instalare.

"Trebuie determinate ministerele, in special MinisterulDezvoltarii, pentru infiintarea unei scheme de finantare, care sasustina instalarea unor astfel de sisteme pentru asigurareaconsumului casnic de energie electrica din surse regenerabile. Oschema de finantare care sa asigure pana la 50% din costuri arreduce durata de amortizare la sapte sau opt ani, in conditiile incare durata de viata a sistemului poate ajunge la 20 de ani.Astfel, proprietarul unui sistem energetic fotovoltaic ar consumaenergie electrica gratuit pentru urmatorii 12 sau 13 ani", aadaugat Draghicescu.

Cu toate acestea, nu sunt multi romani care s-au orientat catreachizitia si instalarea unui sistem energetic regenerabil, in ciudaeconomiilor pe care le ofera. Cei care au optat pentru aceastasolutie au facut-o mai degraba constransi de amplasamentul izolatal locuintelor si al costurilor prea mari pe care le implicaracordarea la sistemul energetic national sau cel determoficare.

"Pana in prezent romanii nu s-au inghesuit catre astfel desolutii. Cei care au optat pentru sisteme energetice pe surseregenerabile sunt fie proprietarii de case de vacanta aflate inzone izolate, iar decizia a tinut de eficienta costurilor, inconditiile in care racordarea la sistemul energetic national ar ficostat mult prea mult. Fie proprietarii de cladiri noi, care aureusit sa inteleaga beneficiile utilizarii unor astfel de sisteme,dar care nu sunt multi", a mai spus Draghicescu.

Producator casnic de energie. Utilizatoriicasnici care au optat sa-si instaleze un sistem energeticregenerabil s-ar putea transforma din consumatori in producatori,in cazul in care productia sistemului instalat depaseste necesarulde energie electrica in consumul gospodariei.

Daca in Germania se merge pe aceasta metoda pentru a asiguraatat necesarul casnic de energie electrica, cat si transformareaacestora in producatori de energie care sa alimenteze sistemulnational, in Romaniaacest lucru nu este permis din cauza absentei unei reglementariprecise in ceea ce priveste plata productiei sau racordarea lasistemul national.

"Si proprietarii care si-au instalat un sistem energeticrenegenerabil s-ar putea transforma in producatori de energieelectrica daca productia depaseste consumul casnic si suntracordati la sistemul national. Acest lucru nu este insa posibil inmomentul de fata din cauza operatorilor de retea, care nu permitracordarea lor", a mai spus Dragichescu.

Deficit de legislatie. Romania, ca stat membrual Uniunii Europene, s-a angajat ca pana in 2020 minimum 20% dinconsumul de energie sa fie asigurat din resurse regenerabile, atatenergie electrica, cat si energie termica.

"Este o problema de vointa politica, atat la nivel de promovarea energiilor regenerabile, cat si la nivel de sustinere financiara.In ciuda ambitiilor europene, Romania nu a facut pasi semnificativiin aceasta directie. Abia acum oficialii se grabesc sa realizezePlanul National de Actiune in domeniul regenerabilelor. Sprecomparatie, Germania si-a propus ca pana in 2050 intregul consumcasnic de energie sa fie asigurat din surse regenerabile", acontinuat Draghicescu.

In momentul de fata, foarte multi investitori s-au grabit catreconstructia de parcuri energetice eoliene, insa cea mai mareproblema pe care acestia o intampina este de ordin legislativ, inconditiile in care risca sa nu fie platiti pentru furnizarea deenergie.

Cea de-a doua mare problema este ca nu vor putea furniza energiedin cauza sistemului vechi si suprasolicitat de transport, ceea cenecesita investitii din partea statului in modernizarea liniilor detransport de energie. "Principala problema pentru producatorii deenergie electrica din surse regenerabile este ca deocamdata nu auun produs bancabil. Fiecare astfel de producator ar urma saprimeasca un certificat verde pentru fiecare MW livrat in sistemulnational energetic. Certificatul nu este insa recunoscut ca titlude valoare si se lucreaza in prezent la un astfel de proiect, insaam inteles ca sunt probleme de natura juridica. Preturile pentru unastfel de ceritificat ar urma sa fie stabilite in functie desistemul energetic ales in productie si ar varia intre 27 si 54 deeuro pentru un certificat", a explicat Draghicescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO