Business Construct

După 10 ani, Rohan predă „cascheta“ la Carpatcement

După 10 ani, Rohan predă „cascheta“ la Carpatcement
03.01.2011, 23:58 295

Mihai Rohan, cel mai experimentat manager român din industriacimentului, care a ocupat timp de zece ani poziţia de directorgeneral al Carpatcement Holding, subsidiara locală a grupuluigerman HeidelbergCement, va preda la începutul anului viitorconducerea companiei, urmând să fie înlocuit de Florian Aldea, celcare a ocupat până de curând funcţia de director general al CarpatBeton, divizia de betoane a HeidelbergCement.

"Este momentul să mă retrag din activitatea operaţională pentrua preda ştafeta unui tânăr profesionist şi a putea să mă dedic maimult familiei", argumentează Rohan plecarea din frunteaproducătorului de ciment. Cel considerat "tatăl cimentului" dinRomânia, datorită unei cariere de 42 de ani pe această piaţă, varămâne preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatcementpentru încă doi ani şi va rămâne preşedinte al CIROM, patronatuldin industria cimentului.

Rohan a preluat în 2000 conducerea subsidiarei locale a grupuluigerman Heidelberg, care avea prin cele două fabrici din România, dela Deva şi Bicaz, afaceri anuale de circa 40 mil. dolari. Înprezent, compania are trei fabrici, astfel că pe lângă cele douămenţionate deţine una şi la Fieni.

Afacerile Carpatcement au crescut constant sub conducerea luiRohan, iar în 2007 şi 2008 au ajuns la venituri de 294 mil. euro şio marjă de profitabilitate de 30%.

De asemenea, între anii 2005 şi 2009, subsidiara condusă deRohan a adus nemţilor profituri cumulate de 344 mil. euro, însă înmomentul de faţă, business-ul este în declin, pe fondul crizei dinsectorul imobiliar.

Rohan lasă pe mâna lui Aldea un business cu circa 1.200 deangajaţi, al căror salariu mediu brut la nivel de holding este de3.650 de lei. De asemenea, în urma investiţiilor realizate înultimii doi ani, afacerea condusă de Rohan a ajuns la o capacitatede producţie în cadrul celor trei fabrici de ciment de 6,3 milioanede tone anual.

Carpatcement Holding a înregistrat anul trecut o cifră deafaceri de 884 mil. lei (209 mil. euro), în scădere cu 19% faţă de2008.

Pentru 2010, conducerea companiei estimează un declin total alcifrei de afaceri de 10%, în condiţiile în care pentru întreagapiaţă a cimentului din România Rohan prognozează o scădere de10-15% în volum pentru anul în curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO