Business Construct

Distributie: Prins in lantul slabiciunilor

Distributie: Prins in lantul slabiciunilor

Enrico Perini, presedintele Romstal: In ultimii doi-trei ani Romstal a fost unul dintre cele mai dinamice grupuri de firme romanesti cand a venit vorba despre extindere, cu rate anuale de crestere a cifrei de afaceri de 20%-35%.

26.11.2008, 21:35 123

Anul trecut Perini declara ca vizeaza sa atinga afaceri totale la nivel de grup de un miliard in trei-patru ani. In primavara, Perini estima afaceri de 680 de milioane de euro pentru anul in curs, afaceri despre care spune ca ar fi fost atunci multumit si daca ar fi atins pragul de 650 de milioane de euro. Altfel spus, in locul unei cresteri de 30%-35%, Romstal va avea anul acesta, la nivel de grup, o apreciere de numai 10%-15%.
Considerat unul dintre cei mai bogati romani, omul de afaceri care a pus bazele grupului cu afaceri de peste jumatate de miliard de euro vanzand calorifere, spune ca acum e inca bine, anul viitor fiind cel in care se va vedea adevaratul impact al crizei. "O sa fie probleme legate de incasare. In afara faptului ca vom vinde mai putin, pe unele comenzi nu vom mai incasa niciodata banii. Se va crea un lant al slabiciunilor, toti vor fi datori la toti", spune presedintele Romstal. "La fel cum pana acum se anuntau cresteri de doua cifre, o sa se anunte de acum incolo si pierderi de doua cifre", adauga el.
 
Toti in aceeasi oala. Diversitatea afacerilor din grupul Romstal, de la productia de pompe si tubulatura la vanzarile auto, nu a fost de ajuns pentru a limita efectele crizei. Autoklass, dealerul auto din interiorul grupului, a fost afectat mai ales de introducerea noii taxe de poluare, care incurajeaza prin metoda de calcul achizitia de masini la mana a doua, taxa de care s-au plans, de altfel, toti dealerii auto din Romania.
"Vanzarile de masini au crescut cu 25% in Romania, problema este ca se cumpara masini vechi de o calitate slaba. Mai mult decat atat, ele sunt aduse de persoane fizice, care nu au de platit angajati sau dari la stat. Asta inseamna ca automat noi, dealerii, amdevenit necompetitivi. Foarte bine, macar stim ce sa facem. Jumatate dintre dealeri o sa dea faliment, adica cei care au investit. Nu vad unde au fost profitul si crearea bunastarii", spune Perini
Firma Romstal, varful de lance al grupului omonim, simte si ea strangerea pietei, in special din cauza sectorului imobiliar, fiind din ce in ce mai multi dezvoltatori care au amanat sau au renuntat la unele comenzi, mai ales in ultimele doua luni. La toate acestea se adauga si ingreunarea creditarii.
"Ferit de criza? Cum sa fiu ferit? Cine e ferit? Suntem toti in aceeasi oala. Pana si noi (Romstal, n.r.) am ajuns sa obtinem mai greu credite. Nimeni nu poate sti exact ce va fi. Nu exista un standard de criza sa poti spune - da, acum e la fel ca la criza de atunci-, pentru ca sunt prea multe variabile. Va fi totusi foarte interesant. Sa vedem unde se va opri. Chiar sunt foarte curios. Ma incita. Nu am vazut niciodata o astfel de criza. La sfarsitul anilor ‘90 imi aduc aminte ca nu se gaseau bani (daca se gaseau se puteau devaloriza si cu 20% practic peste noapte) acum e cu totul altceva", considera Perini.
 
Prudenta si eficientizare. In ultimii doi-trei ani Romstal a fost unul dintre cele mai dinamice grupuri de afaceri romanesti cand a venit vorba despre extindere, cu rate anuale de crestere a cifrei de afaceri de 20%-35%. A avut o politica de dezvoltare aproape totala, cu achizitii pe piete externe, cum ar fi cumpararea numarului doi de pe piata de profil din Serbia, Doming, sau deschiderea a doua puncte de vanzare in Moscova, ca piloni pentru intrarea pe piata-continent a Federatiei Ruse, investitii masive in fabrica Valrom din Ucraina sau extinderea prin francize.
Criza a schimbat insa toate calculele si a grabit perioade de rentabilizare a afacerii.
Romstal a cumparat anul trecut integral reteaua de distributie Doming din Serbia ca parte a planului de dezvoltare regionala, in cadrul unei tranzactii estimate la circa 10 milioane de euro.
Aceasta a fost prima preluare operata de catre companie peste granita, in cazul Republicii Moldova, al Italiei, al Bulgariei sau al Ucrainei extinderea fiind organica, prin deschiderea de centre de distributie, conform reprezentantilor companiei.
La inceputul acestui an, cand norii negri ai crizei de incredere provocate de problemele sistemului financiar din SUA pareau inca departe, Perini spunea ca Romstal va mai creste agresiv cel mult doi ani, pana in 2010-2011. Dupa aceasta perioada, presedintele grupului spunea ca va fi nevoie de eficientizarea afacerii, de inchiderea magazinelor care nu sunt profitabile si de relocarea unor centre de productie. Criza a adus acel moment acum.
"Hai sa respiram sa vedem unde suntem. Ce se poate face? In primul rand sa te uiti bine la costuri si sa eficientizezi cat se poate de mult. Amanarea anumitor investitii majore dar care nu sunt vitale este inerenta. Cele incepute le terminam, dar anul viitor practic nu avem investitiii noi. Incepand din septembrie practic nu avem nimic nou. Chiar daca nu avem probleme de bani. Poate ca sunt eu de felul meu mai speriat", explica Perini.
Una dintre cele mai mari probleme pe care le aduce aproape orice criza este ca anuleaza calculele initiale, planurile companiilor depasind cu mult realitatea. Unul dintre cele mai bune exemple este forta de munca. In perioade de cresteri economice accelerate, care promit dezvoltarea agresiva a afacerii si castigarea cotei de piata, tendinta evidenta a firmelor este de a angaja cat mai multe persoane, chiar daca nu au inca nevoie de ele.
Aceste angajari "pentru viitor" devin o problema foarte serioasa mai ales cand este vorba despre companii mari, care au si o inertie mai mare la acest tip de schimbare.
Presimtind ce va urma, Perini a oprit in primavara campania de angajari alegand pentru reducerea personalului o metoda "naturala".
"In momentul de fata se diminueaza departamentele in mod natural. In previziunile unei crize care deja se simtea, cresterea de la 3.700 de angajati la 4.400 la nivel de grup, cum estimam eu initial, nu avea cum sa fie posibila. Acum suntem 3.300", spune Enrico Perini.
"Reducerea a fost din cauza unor plecari naturale. Pur si simplu, daca nu era vorba despre posturi cheie, nu am mai angajat alti oameni in locul celor care au plecat. Acum, sincer sa fiu, sunt chiar linistit cu cati oameni avem. Daca eram 4.400 aveam o problema serioasa. In continuare facem tot posibilul sa ii pastram pe cei mai buni", explica actionarul majoritar al grupului Romstal.
 
Prin resurse proprii. O alta masura luata pentru a reduce riscurile ce rezulta din criza ar putea fi, pe viitor, rentabilizarea fondului imobiliar propriu. Grupul Romstal detine active imobilizate in valoare de circa 450 de milioane de euro, dintre care numai jumatate sunt folosite cu un randament bun. Exemplul dat de Perini este al unui magazin de 1.000 de metri patrati asezat pe un teren de un hectar.
Pe viitor Romstal ar putea incepe sa vanda aceste "bucati neprofitabile" de proprietati imobiliare. Atat din cauza crizei, cat si a specificului pietei din Federatia Rusa, urmatoarele doua centre de vanzari pe care Romstal le va deschide acolo pana la finele acestui an vor fi dezvoltate in franciza.
"Filialele sunt cu siguranta mai stabile, pentru ca au un capital mai mare. Noi impartim riscul cu francizatii, dar macar ne extindem", explica presedintele grupului. Pana in 2010 Romstal ar urma sa ajunga la 50 de centre proprii, tinta pe termen lung fiind de macar 100-150 de magazine.
"Daca te duci la bunica nu inseamna ca ai vazut Franta. Abia am intrat pe piata ruseasca. Pe termen lung insa raman cu dorinta de a ne dezvolta serios in Rusia", spune el.
 
Diversificarea portofoliului. Planurile pe termen lung ale Romstal includ agricultura si, numai daca renteaza, un proiect energetic din surse regenerabile, respectiv un camp eolian de 30-50 de MW. In momentul de fata Perini detine circa 5.000-7.000 de hectare de terenuri agricole, situate in partea de sud a tarii si spre Moldova.
Culturile puse sunt "clasice", dupa cum spune el, respectiv cereale, suprafata insamantata urmand sa creasca anul viitor pana la 2.000 de hectare de culturi agricole, de la 700 - 800 anul acesta.
Proiectul este insa pe termen lung, pentru ca proiectul de ansamblu urmeaza sa fie dezvoltat si prin credite si prin fonduri europene, finantari pentru care de cele mai multe ori se solicita o activitate de minimum doi-trei ani in domeniu.
Grupul Romstal, infiintat in anul 1994, este detinut de Enrico Perini, care are un pachet de 51% din actiuni, de Ovidiu Henter, care detine 9% si de compania Framan, cu sediul in Italia.
Compania condusa de Enrico Perini a deschis primul magazin in magazinul Unirea din Bucuresti si a ajuns in prezent la peste 130 de francize, dintre care 30 sunt in strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO