Business Construct

Cum arată viitorul în imobiliare: Clădiri rezidenţiale construite alături de centre de birouri

Cum arată viitorul în imobiliare: Clădiri...

Autor: Bogdan Alecu

30.12.2015, 15:28 3934

Eficienţa va fi cuvântul de ordine în piaţa imobiliară în următorii ani, este de părere Mihnea Şerbănescu, general manager al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox, iar companiile vor lua tot mai mult în calcul unde locuiesc angajaţii săi înainte de a alege zona unde îşi va muta birourile.

„Deciziile s-au democratizat foarte mult în ultima vreme deoarece managementul companiilor doreşte un business eficient, iar pentru asta are nevoie de oameni buni şi mulţumiţi. Distanţa dintre locuinţă şi locul de muncă contează tot mai mult şi omul modern pune accent pe viaţa personală şi nu doreşte să piardă mult timp în trafic. Vedem situaţii în care managementul realizează sondaje interne”, a spus Mihnea Şerbănescu.  

În opinia şefului DTZ viitorul în imobiliare va fi reprezentat de centrele compuse atât din clădiri rezidenţiale cât şi din clădiri de birouri pentru a reduce cât mai mult timpul de mers la locul de muncă.

Un model este proiectul dezvoltat de Vastint România, divizia imobiliară a grupului Inter IKEA care la începutul acestui an a demarat construcţia la două clădiri de birouri pe terenul fostei fabrici Timpuri Noi din Bucureşti, iar după ce va fi gata acest proiect va fi completat de un proiect rezidenţial.

„Piaţa oferă soluţii. Acum există o nemulţumire a oamenilor care lucrează în Pipera spre exemplu. O soluţie va fi multipolarizarea în Bucureşti pentru a evita supraaglomerarea cum s-a întâmplat în nord. Mişcarea logică a unui investitor pe termen lung este multipolarizarea. Spre exemplu proiectul IKEA de la Timpuri Noi cu mix între office şi apartamente, o soluţie atât pentru companii cât şi pentru angajaţii companiilor”, a spus Mihnea Şerbănescu. În opinia lui, dacă înainte angajaţii locuiau în Militari şi Berceni, iar şefii în Pipera şi decizia se lua de a muta sediul firmei în Pipera, acum se iau în calcul tot mai mult angajaţii.

În opinia specialiştilor DTZ cele mai bune proiecte imobiliare sunt cele mixte, fie că este vorba de office şi rezidenţial, fie office şi mall, aşa cum este cazul AFI Palace Controceni cu birourile AFI Park.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO