Business Construct

Cum arată şi unde vor fi situate birourile “viitorului” din Bucureşti. Galerie FOTO

galerie foto

galerie foto

Autor: Cristi Moga

26.12.2014, 14:30 2079

Investitorii imobiliari lucrează sau au în pregătire proiecte noi de birouri cu o suprafaţă cumulată de 700.000 de metri pătraţi, dezvoltări care ar trebui realizate în următorii trei ani, potrivit unei analize a ZF, realizată cu ajutorul consultanţilor firmei JLL.

Ar trebui să se alinieze multe stele pentru ca toate aceste proiecte să se concretizeze în trei ani. Totuşi, pe fondul unei cereri în creştere din partea companiilor existente, dar şi al intrării unor jucători noi, tendinţa este ca tot mai mulţi investitori să facă pasul către şantiere, în condiţiile în care şi băncile au devenit mai deschise în a finanţa astfel de investiţii.

„Credem că sectorul spaţiilor de birouri îşi va menţine traiectoria ascendentă din ultimii doi ani. Anul acesta s-au livrat circa 165.000 mp de spaţii noi de birouri, cu 40% mai mult faţă de 2013. Per total, în următoarele 24 de luni sunt anunţate momentan aproximativ 10 proiecte cumulând circa 290.000 mp, dintre care doar 100.000 de metri pătraţi sunt aşteptaţi în 2015, în cinci proiecte“, afirmă Horaţiu Florescu, preşedinte al firmei de consultanţă The Advisers Knight Frank.

Cei mai mari jucători din piaţa de telefonie mobilă - OrangeVodafone şi Telekom - au închiriat anul acesta 55.000 de metri pătraţi de birouri în clădiri din nordul oraşului, dar cererea vine şi din alte sectoare de business şi se îndreaptă şi către alte zone ale oraşului.

„În Bucureşti sunt încă multe companii care îşi au sediul în clădiri vechi şi aceasta va continua să fie o sursă de clienţi pentru sectorul de birouri. Ne aşteptăm ca în zona Orhideea să se nască un nou pol de birouri şi sunt toate ingredientele pentru ca acest lucru să se întâmple. În cinci ani în zonă vor mai fi cel puţin 2-3 proiecte de anvergura AFI Park“, apreciază şi Ilinica Păun, managing director al Colliers International.

CA Immo, Ion Radulea, Ionuţ Dumitrescu şi Vastint (InterIKEA) sunt în prezent dezvoltatorii cu cele mai importante terenuri din zona Orhideea, în timp ce în zona de nord a oraşului - Floreasca - Barbu Văcărescu - Dimitrie Pompeiu - încep să se bată în proiecte sud-africanii de la NEPI cu grecul Ioannis Papalekas, iar Portland Trust, Atenor, Skanska şi Immofinanz în­cep să se implice tot mai activ pentru a avea ce pune pe masa potenţialilor chiriaşi.

„Aproximativ jumătate din aceste proiecte sunt dezvoltări speculative, ceea ce arată încrederea dezvoltatorilor în piata locală şi în puterea ei de absorbţie a acestui stoc nou. Această încredere este probată şi de faptul că multe dintre proiectele anun­ţate sunt faze noi ale proiectelor existente: Hermes Business Campus, Green Court, AFI Park“, a mai spus Florescu.

Prin prisma opţiunilor, piaţa de birouri continuă să fie a chiriaşilor, dar dezvoltatorii par să fi învăţat să facă bani şi în aceste condiţii. Costurile mai reduse recomandă investiţiile, iar capitalizarea poate veni în timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO