Business Construct

Cum analizează Leroy Merlin piaţa de bricolaj: din casă în casă

27.10.2010, 23:44 76

Leroy Merlin, al doilea mare jucător pe piaţa europeană debricolaj, după britanicii de la Kingfisher şi înaintea Praktiker, arecrutat deja circa 30 de oameni în România şi şi-a amplasatbirourile la câteva sute de metri de locaţia parcului de retailColosseum din Capitală, în care va deschide o unitate în primulsemestru din 2011.

Leroy Merlin este a şaptea reţea internaţională de bricolaj careintră pe piaţa din România într-un interval de opt ani. În plus, însectorul de profil s-au impus deja două companii deţinute integralde antreprenori români, Dedeman şi Ambient. Astfel, o piaţăestimată la circa două miliarde de euro - potrivit calculelorreţelei Praktiker - este disputată în prezent de opt companii mari,fiind unul dintre cele mai competitive sectoare din comerţ. ŞefulLeroy Merlin în România, francezul Philippe Hauville, admite că vafi o competiţie dură pe piaţă.

"Este pentru prima dată când intrăm pe o piaţă cu o concureţă atâtde mare, astfel încât abordarea va fi diferită faţă de restulţărilor. Atunci când nu ai competiţie faci ceea ce crezi că trebuiesă faci, însă în situaţia în care piaţa este aglomerată te uiţi laceilalţi şi încerci să faci lucrurile diferit de ei", spuneHauville, directorul general al Leroy Merlin România. Compania,deţinută de grupul Adeo, cu afaceri de circa 9 miliarde de euro,are operaţiuni în 12 ţări, ultimele pieţe bifate în acest an fiindTurcia şi Ucraina.

Francezii aplică la nivel local aceeaşi strategie de cercetare pecare au încercat-o în restul ţărilor în care au intrat: abordareadirectă a potenţialilor clienţi. "Până acum am construit centralade achiziţii a reţelei şi am încercat să ne cunoaştem viitoriiclienţi şi să le înţelegem nevoile şi aşteptările legate de un nouformat de magazin de bricolaj. Fiecare persoană de aici (din sediulLeroy Merlin România - n. red.) a avut până acum câteva zeci devizite la locuinţele potenţialilor clienţi", spune Hauville, 58 deani, fost director al magazinului Leroy Merlin din piaţa GeorgesPompidou din centrul Parisului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO