Business Construct

Constructorii şi dezvoltatorii sunt urmăriţi penal, fiind acuzaţi că au lucrat 12 zile la turn cu autorizaţia suspendată

Constructorii şi dezvoltatorii sunt urmăriţi penal,...

Autor: Cristi Moga

24.10.2012, 12:28 1398

Războiul dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică şi dezvoltatorii turnului de birouri Cathedral Plaza din Bucureşti a ajuns şi pe masa procuraturii, care cercetează investitorii şi constructorii cu privire la comiterea infracţiunii de continuare a lucrărilor la clădire în perioada 10 noiembrie - 21 noiembrie 2010 (timp de 12 zile), deşi autorizaţia de construire era suspendată.

Arhiepiscopia caută demolarea turnului ridicat în apropierea Catedralei Sfântul Iosif de către milionarul israelian Eyal Ofer, iar în primăvara acestui an a decis, alături de Primarul General al Bucureştiului, Sorin Oprescu, să facă şi o plângere penală la Judecătoria Sectorului 1 împotriva firmelor Millennium Building Development, Willbrook Construct (beneficiar şi dezvoltator) şi Bog'Art SRL (în calitate de constructor), precum şi a administratorilor acestor firme.

La sfârşitul lunii aprilie judecătoria a decis să trimită cauza procurorului în vederea începerii urmăririi penale faţă de aceste firme şi faţă de administratorii lor "sub aspectul infracţiunii prevăzute de articolul 24, alineatul 1, litera b din Legea 50/1991 cu privire la faptele din perioada 10.11.2010 - 21.11.2010".

Potrivit textului de lege menţionat, "constituie infracţiune continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control".

"Infracţiunile prevăzute la alin. (1) se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei", mai spune textul legii construcţiilor.

Arhiepiscopia afirmă că a fost recent chemată la audieri, ca parte vătămată, în acest dosar.

Obiectul cazului de la Cathedral Plaza este legat de faptul că dezvoltatorii au realizat lucrările la acest proiect în baza unei autorizaţii de construire eliberate de către Primăria Sectorului 1, şi nu de către Primăria Municipiului Bucureşti. În 2010 Curtea de Apel Suceava a anulat autorizaţia emisă de către Primăria Sectorului 1.

Dosarul se judecă în continuare la diverse instanţe, iar clădirea de lângă Catedrala Sfântul Iosif, o investiţie de 60 de milioane de euro, a rămas neocupată.

Reprezentanţii Willbrook afirmă că anunţul făcut astăzi de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice privind încererea urmăririi penale împotriva dezvoltatorului şi constructorului clădirii Cathedral Plaza reprezintă o tentativă de "influenţare a justiţiei" prin realizarea unor anunţuri în "momente-cheie, înaintea unor decizii importante ale justiţiei".

"Dezvoltatorul a respectat legea pe toata durata lucrărilor de construcţie a Cathedral Plaza, iar reprezentanţii companiei colaborează cu autorităţile pentru clarificarea acestei situaţii", a declarat Robert Roşu, avocat asociat la Ţuca, Zbârcea & Asociaţii, firma de avocatură care asistă dezvoltatorul în acest dosar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO