Business Construct

Conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2020. Florian Niţu, Managing Partner Popovici Niţu Stoica & Asociaţii: Chiriaşii vor dori flexibilitate din partea proprietarilor în ceea ce priveşte modificarea spaţiilor de birouri

Conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2020

Conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2020. Florian...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.09.2020, 12:49 107

Florian Niţu, Managing Partner, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, spune că pe fondul contextului creat de pandemia de COVID-19, chiriaşii spaţiilor de birouri vor cere proprietarilor mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte modificările ce pot fi aduse în cadrul acestora, pentru a asigura angajaţilor siguranţă din punct de vedere sanitar.

„Se va dori un tip de flexibilitate cu privire la natura spaţiului. Tind să cred că nevoia de spaţiu de birouri asemănătoare cu spaţiile de co-working va scădea. Se va pune problema <în ce măsură contractele existente permit chiriaşilor să solicite aceste schimbări?>. Cunosc situaţii în care contractele au fost atât de prevăzătoare încât au exclus orice fel de răspundere a proprietarului şi orice modificare solicitată de chiriaş. Dar sunt şi contracte care nu au prevăzut nimic şi dau libertate chiriaşilor”, a spus Florian Niţu în cadrul conferinţei ZF Birouri & Rezidenţial 2020.

 
 

Alte declaraţii

 

Cel mai important este dacă modificarea propusă de chiriaş este cu adevărat o nevoie reală. Dacă nevoia este structurală, este normală această cerere, pentru că chiriaşul are structural alte nevoi cu privire la spaţiu în contextul pandemiei. Dacă proprietarul nu este dispus să le accepte, consider că chiriaşul, aproape indiferent de cât de multe drepturi are proprietarul, are în continuare o şansă în instanţă să împartă măcar o parte din pierderi cu proprietarul.

În perioada martie-aprilie au fost discuţii intense pe o posibilă inovare a clauzele izolatoare de răspundere, în general centrate pe obligaţiile imediate de plată. S-a lucrat la foc ridicat şi prin toate mijloacele, cu toate resursele, au avut loc negocieri.

Activitatea intensă concentrată pe obligaţii imediat de plată a avut mai mult sau mai puţin succes, în funcţie de contracte. Dar au avut mai mult succes, aş putea spune, deoarece forţa majoră nu reprezintă un remediu la îndemâna chiriaşul pentru a înlătura obligaţiile de plată.

Astăzi însă, când a devenit evident că mijloacele cu efect imediat au în acelaşi timp o şansă mică de reuşită, dar şi produc consecinţe pe termen scurt, intrăm într-o etapă de restructurare a relaţiilor dintre chiriaş şi proprietar, care porneşte de la o transformare a modelelor operaţionale ale marilor companii. Această transformare structurală are la bază un plin proces de transformare internă. Marile companii testează, având în vedere şi planificările bugetare standard, noi estimăm că relaţiile dintre proprietari şi chiariaşi se va transforma într-o furtună pe care o văd declanşată în trimestrul 4 al acestui an şi implemenattă la începutul anului viitor.

Marile companii fac bugetele pentru 2021, multe raportează în an financiar cu sfârşitul lunii aprilie, astfel că mă aştept ca noul model operaţional să se vadă în relaţiile dintre proprietar şi chiriaş. Înseamnă că în majoritatea cazurilor proprietarii vor fi solicitaţi cu modificări de contract.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO