Business Construct

Conferinţa Birouri şi Rezidenţial 2020. Dezvoltatorii vor investi mai mult în facilităţi pentru a atrage corporatiştii în noile proiecte de birouri, iar 2021 ar putea aduce o criză a spaţiilor

Conferinţa Birouri şi Rezidenţial ’20 a fost realizată de ZF în parteneriat cu One United Properties, C&W Echinox, Crosspoint Real Estate, PSC Group, Genesis Property, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, Immofinanz, Hotspot Workhub, Cordia şi Gran Via.

Conferinţa Birouri şi Rezidenţial ’20 a fost realizată de ZF în parteneriat cu One United Properties, C&W Echinox, Crosspoint Real Estate, PSC Group, Genesis Property, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, Immofinanz, Hotspot Workhub, Cordia şi Gran Via.

Amânarea mai multor proiecte de birouri de pe piaţa locală pe fondul pandemiei şi incertitudinii ar putea aduce o criză a spaţiilor în 2021, sunt de părere dezvoltatorii.

Companiile închiriază pe timp de pandemie suprafeţe mai mici de birouri, însă  investesc mai mult în amenajare. De partea cealaltă, anul 2021 ar putea aduce o criză a birourilor în condiţiile în care în 2020 dezvoltatorii au amânat demararea construcţiilor.

„Avem mai multe cazuri la One Floreasca unde companiile aleg să se relocheze din clădiri mai vechi într-una nouă. Reduc suprafaţa necesară dar investesc în amenajarea birourilor. Acest lucru va echilibra balanţa şi şocul emoţional resimţit de angajaţi şi îi va face să vină mai deschişi la birou“, a declarat Mihai Păduroiu, CEO Office Division, divizia de birouri One United Properties, în cadrul Conferinţei ZF Birouri şi Rezidenţial 2020, eveniment realizat de ZF alături de One United Properties, C&W Echinox, Crosspoint Real Estate, PSC Group, Genesis Property, Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, Immofinanz, Hotspot Workhub, Cordia şi Gran Via.

Mihai Păduroiu este de părere că rata de neocupare nu va creşte puternic, însă dimpotrivă, ar putea exista o lipsă a birourilor.  

„În 2021 există chiar riscul unei crize de spaţii de birouri pentru că acest efect emoţional a fost puternic şi sunt multe proiecte care s-au oprit sau au încetinit, iar livrările pentru anul viitor sunt reduse. Dacă pandemia va deveni o nouă realitate la care trebuie să ne adaptăm cu toţii, clar că economia trebuie să meargă înainte. În 2021, motoatele vor fi turate la maximum de bănci, de marii jucători din economie, corporaţii, IMM-uri, iar cererea pe piaţa de birouri va creşte. Există scenarii în care spaţiile nu vor fi suficiente în 2021, iar atunci vom putea vedea o reducere a pachetelor de beneficii“, a explicat Mihai Păduroiu.

De partea cealaltă, Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de birouri de pe piaţa locală, care deţine proiectele West Gate din partea de vest a Capitalei şi Novo Park de la Dimitrie Pompeiu, vrea în premieră să transforme o clădire de birouri în spaţii de locuit - idee care s-a mai vehiculat pe piaţa locală, însă puţine s-au realizat până în prezent.

„Co-livingul va fi cu siguranţă o componentă în Novo Park în cadrul unei clădiri multifuncţionale pe care o lucrăm în momentul de faţă.

Co-livingul este un spaţiu unde pot locui, o zonă comună unde oamenii vor putea să interacţioneze, este un concept pe care îl lucrăm. Va fi un game changer pe piaţa de birouri. Nu va fi un nou West Park Studios «per se»“, a spus  Ştefan Tudos, vicepreşedinte, Genesis Property.

El a subliniat că încă de acum două luni au început discuţiile cu chiriaşii ca  începând din septembrie, să revină la birou 50% dintre angajaţi la birouri, iar acest 50% putea înseamna un grad de 80% - 90% a gradului de ocupare al birourilor, având în vedere că angajaţilor li se alocă mai mult spaţiu. Dar în contextul actual nu s-a putut întâmpla acest lucru, având în vedere că numărul de noi cazuri de Covid-19 este în continuare de 1.000 - 1.700 pe zi.

„Gradul de prezenţă al angajaţilor în birouri nu este foarte mare. Sunt discuţii pentru reamenajări de birouri, dar este prematur încă să discutăm despre asta. Companiile îşi regândesc recompartimentarea spaşiului, ănsă este un proces care abia acum porneşte", a subliniat vicepreşedintele Genesis Property.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO