Business Construct

Ciment: Am intalnit si producatori fericiti

Am intalnit si producatori fericiti
26.02.2009, 16:45 289

Piata de ciment a inregistrat o ascensiune rapida in ultimii sapte ani, ajungand de la 4,2 miliarde de euro in 2002 la circa un miliard de euro in 2008, nivel care se va pastra si in 2009. Insa, producatorii de pe piata locala se declara multumiti chiar si in aceste conditii, pentru ca este un nivel la care si-au dorit sa ajunga consumul.

Din acest motiv, cei trei jucatori inca n-au operat reduceri de preturi si vor lua in considerare o astfel de decizie in primavara daca nivelul cererii va fi in continuare in scadere. Totusi, la sfarsitul anului trecut, pretul cimentului s-a redus si cu 50%, de la un nivel record de 140 de euro pe tona atins in vara, insa doar la distribuitori, care erau nevoiti sa vanda stocurile mari acumulate odata cu reducerea consumului.
Potrivit informatiilor primite de la producatori, pretul mediu la poarta fabricii variaza in prezent intre 340 si 380 de lei/tona (79-88 de euro/tona), nivel inregistrat si la sfarsitul anului trecut. „Preturile produselor noastre s-au modificat la 1 ianuarie 2008 odata cu intrarea in vigoare a noilor contracte de vanzare-cumparare, care au fost negociate cu clientii la sfarsitul anului trecut. Ulterior acestei date, Carpatcement nu a mai operat nicio modificare de preturi", afirma reprezentantii Carpatcement Holding. Compania va renegocia preturile la inceputul primaverii, cand ar putea avea loc o scadere a preturilor.
O ajustare a preturilor este luata in considerare si de reprezentantii Holcim. „Este posibil ca in urmatoarele luni sa fim nevoiti sa ajustam pretul cimentului din cauza devalorizarii monedei nationale si a modificarii costurilor cu energia, forta de munca si materia prima. Combustibilii solizi si unele materii prime necesare producerii cimentului sunt achizitionate in valuta", a declarat Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania. Producatorii au majorat preturile in medie cu circa 10-12% inca de la inceputul anului trecut, iar ulterior nu au mai operat ajustari.
Mirajul fabricilor. Euforia de anul trecut de pe piata, cand camioanele se intindeau pe cozi de cateva sute de metri sau chiar kilometri, i-a determinat pe cei trei jucatori si chiar pe grupul austriac Strabag sa anunte ca iau in considerare constructia unor noi unitati de productie daca consumul va continua ritmul ascendent. Ar fi fost prima unitate noua de productie din ultimii 60 de ani de pe piata romaneasca. Insa planurile au fost amanate pentru momentul in care piata va reveni pe crestere, avand in vedere ca evolutia pietei constructiilor in perioada 2009-2010 este o ecuatie cu prea multe necunoscute.
„In anul 2009 vom continua sa investim in capacitatile noastre de productie pentru a mentine productivitatea acestora. Consecintele crizei financiare in anul urmator pentru piata de constructii din Romania inca nu pot fi definite, de aceea nu putem lua decizii in ceea ce priveste demararea de noi investitii de anvergura", spune Wirth. Holcim a anuntat anul trecut ca ia in considerare constructia unui proiect greenfield in localitatea Mihai Viteazu, din judetul Cluj, in care va investi circa 400 de milioane de euro daca piata va continua sa creasca.
Si grupul austriac Strabag a inceput anul trecut demersurile pentru constructia unei fabrici de ciment in localitatea Anina din judetul Caras-Severin, in care urma sa investeasca circa 220 de milioane de euro.
In topul producatorilor. Consumul de ciment a atins in 2008 un nivel record, ajungand la circa 600 de kilograme pe cap de locuitor, echivalentul a 13 milioane de tone de ciment, dublu fata de nivelul din 2005, depasind media europeana, care se situeaza la circa 550 de kilograme pe cap de locuitor. In aceste conditii, Romania a ajuns al saptelea producator de ciment din Uniunea Europeana, dupa tari precum Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Franta si Polonia, potrivit reprezentantilor CIROM (Patronatul din Industria Cimentului).
„Estimam ca piata cimentului a crescut in 2008 cu aproximativ 20 - 25% comparativ cu nivelul inregistrat in 2007, crestere inregistrata si de industria de constructii, iar consumul mediu de ciment pe cap de locuitor a fost de circa 600 de kilograme", a declarat Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding, subsidiara locala a HeidelbergCement. Consumul de ciment se ridica la circa 275 de kilograme pe cap de locuitor in 2005 si a inregistrat anual cresteri de circa 20-40%.
Producatorii de ciment Holcim (Elvetia), HeidelbergCement (Germania) si Lafarge (Franta), cu afaceri totale de peste un miliard de euro, au inregistrat in 2008 cresteri peste previziunile initiale, cuprinse intre 10 si 30%, datorita numarului mare de proiecte imobiliare si de infrastructura aflate in derulare, dar si pentru ca au majorat preturile.
Carpatcement Holding au realizat anul trecut o majorare de 10-12% fata de anul anterior, pana la 1,1 mld. lei (298 mil. euro) si cu circa 7% fata de nivelul planificat de companie.
„Nu avem inca rezultatele consolidate pe anul trecut, dar putem aproxima ca fata de 2007, cand cifra de afaceri a fost de 990 milioane lei, vom avea o crestere de peste 30%. In ceea ce priveste estimarile noastre la inceputul lui 2008, putem spune ca rezultatele sunt peste asteptari", afirma Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
Lafarge Romania, cel mai mare jucator de pe piata, estima pentru anul 2008 o crestere de 15%, insa dupa primele noua luni ritmul de crestere a fost dublu, urcand la 30,4%.
Principalii jucatori de pe piata nu au avansat o estimare exacta a evolutiei consumului de ciment, insa in mod cert cresterile de 20-30% din ultimii ani nu se vor regasi si in 2009. „Anul acesta vom asista la o stagnare sau chiar la o usoara scadere a pietei de ciment. Lipsa lichiditatilor si accesul dificil la produsele de finantare vor avea un impact important asupra consumului", spune Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding.
Miza pe infrastructura. Tendinta de scadere a consumului este sustinuta si de reprezentantii Holcim. „Este foarte posibil ca in 2009 piata de ciment sa inregistreze o scadere in comparatie cu anul trecut. Consideram ca nivelul cererii pe acest segment va fi influentat in cea mai mare masura de implementarea proiectelor de infrastructura", afirma Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
Chiar daca in ultimul trimestru investitiile imobiliare au scazut puternic, producatorii de ciment au inregistrat in continuare cresteri datorita proiectelor din segmentul non-rezidential (hale industriale si spatii logistice), insa sub nivelul din primele noua luni. „Vanzarile de ciment au crescut cu circa 6% in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Acestea au fost influentate de o cerere semnificativa pe piata constructiilor, in special pe non-rezidential", spune Wirth.
Tendinta de crestere este sustinuta si de Carpatcement Holding, care a realizat in ultimul trimestru un ritm al vanzarilor conform estimarilor comunicate la inceputul anului, care prevedeau o crestere de 5% din cauza limitarilor de productie. „Avand in vedere limitarile impuse de capacitatile de productie, am fost nevoiti in cateva randuri sa restrictionam livrarile de la anumite fabrici", explica Rohan.
Principala resursa de dezvoltare a pietei de ciment vor fi lucrarile de infrastructura si cele industriale, avand in vedere ca piata rezidentiala este in prezent blocata. „Dezvoltarea infrastructurii ar putea deveni pilonul principal de crestere a industriei constructiilor. Deblocarea proiectelor de infrastructura poate fi un lucru foarte bun pentru industria constructiilor si ar putea oferi multe locuri de munca", considera Wirth.
Reprezentantii Lafarge estimeaza o crestere modesta a constructiilor in 2009, in comparatie cu anii 2006-2008, fara sa exclude un scenariu mai pesimist. „Avand in vedere ca mizam pe dezvoltarea constructiilor in perioada care urmeaza in zona infrastructurii mai ales, dar fiind constienti ca anul 2009 va genera rezultate din acest segment mai degraba incepand cu trimestrul al IV-lea, estimam ca piata cimentului va stagna, la un nivel care a fost mai mult decat multumitor in anii precedenti", spune Phillipe Platon, directorul financiar al Lafarge Ciment
Chiar daca consumul de ciment se va reduce, producatorii de ciment vor continua proiectele de investitii incepute in anii trecuti. Astfel, Holcim Romania va investi circa 33 mil. euro in ciment, betoane si agregate. Compania va continua investitiile in cadrul depozitului si centrului de comenzi din Campulung, precum si terminalul de ciment din Bucuresti. „In 2009 vom continua sa investim in capacitatile noastre de productie pentru a mentine productivitatea acestora. Consecintele crizei financiare in anul urmator pentru piata de constructii din Romania inca nu pot fi definite de aceea nu putem lua decizii in ceea ce priveste demararea de noi investitii de anvergura", explica Wirth.
Carpatcement va monitoriza atent costurile si are in derulare un program de reducere a cheltuielilor astfel incat indicatorii de eficienta sa ramana in marje acceptabile. „Deocamdata nu prevedem o revizuire a strategiei de investitii pentru 2009. Totusi, daca economia va inregistra un recul, este posibil sa reconsideram aceste programe si sa amanam o parte din investitiile planificate pentru anul acesta", spune Rohan.
Lafarge Ciment va amana cu un an finalizarea programului de investitii in valoare de 90 mil. euro, pe fondul unei cresteri reduse a consumului de ciment fata de momentul inceperii investitiilor in 2008. Totusi, pe termen mediu strategia Lafarge ramane neschimbata deoarece considera ca Romania are inca un mare potential de crestere pe termen mediu .
„Am hotarat deja ca planul investitional anuntat in 2008 se va finaliza in 2011, in loc de 2010 cum a fost initial anuntat, tocmai pentru ca estimam o crestere mai redusa in comparatie cu momentul lansarii. Ne continuam planul de investitii pe termen mediu anuntat la inceputul lui 2008 si vom face doar unele ajustari in ceea ce priveste graficul de implementare pentru a le incadra in evolutia pietei. Urmatoarea realizare majora consta in construirea celei mai mari unitati de stocare a clincherului in siloz tip dome la uzina noastra de ciment de la Medgidia", afirma Platon.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO