Business Construct

Cetatea Deva va fi reabilitată cu fonduri europene de 4,7 mil. euro

Cetatea Deva va fi reabilitată cu fonduri europene de...

Autor: Laurentiu Cotu

16.07.2019, 17:34 192

Primăria municipiului Deva, judeţul Hunedoara, a câştigat un proiect european de aproximativ 22 mil. lei (4,7 mil. euro), finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional (Regio-POR) 2014-2020, pentru reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva. Perioada de implementare a proiectului este iulie 2019 - august 2023.

Lucrările exterioare vizează 3 zone: curtea mare, curtea mică şi zona de legătură dintre cele două curţi (fostul corp de Est al garnizoanei). Curtea mare va fi dedicată evenimentelor culturale, iar în subsolul curţii mici vor fi amenajate grupuri sanitare, cu facilităţi inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, proiectul include realizarea iluminatului (general, de securitate şi arhitectural), precum şi digitizarea monumentului.

Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. Astăzi, ruinele sale sunt vizibile de la depărtare, graţie poziţionării sale strategice, pe un vârf de deal care domină Valea Mureşului şi principala arteră de legătură a României cu centrul şi vestul Europei. Cetatea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi. Prima menţiune documentară care face referire la Cetatea Devei datează din anul 1269.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO