Business Construct

Cererea de apartamente noi creşte încontinuu, în pofida creşterii ROBOR. Unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari renunţă la construirea de birouri pentru a face loc apartamentelor

Cererea de apartamente noi creşte încontinuu, în...

Autor: Bogdan Alecu

04.04.2018, 00:07 3705

♦ Spaniolii de la Gran Via, care în prezent construiesc trei proiecte rezidenţiale în Bucureşti, două în Militari şi unu în Aviaţiei, au renunţat la dezvoltarea unui centru de birouri şi l-au înlocuit cu blocuri de locuinţe. Cumpărătorii desfid creşterea ROBOR.

Cererea tot mai mare de locuinţe din Bucureşti, alături de com­pe­ti­ţia acerbă pe piaţa de birouri din zona de vest a Capitalei, i-a de­ter­minat pe spaniolii de la Gran Via să renunţe la planurile de a construi un proiect de birouri în cadrul Gran Via Park pentru a extinde şi mai mult componenta de rezidenţial.

„Nu mai facem birouri la Gran Via Park deoarece în zonă sunt dezvoltate deja birouri şi nu suntem chiar aproape de birou şi nici zona nu ar fi una foarte bună pentru office. Pe de altă parte, proiectul Gran Via Park merge foar­te bine. Acum o lună am lansat faza a treia, care este acum în construcţie şi cu finalizare anul viitor şi am vândut deja 40% din apar­ta­mente într-o singură lună, dintr-un total de 295. Probabil în toamnă începem faza a patra, pe care o vom finaliza spre finalul anului vi­itor“, a spus Antoanela Comşa, general ma­na­ger Gran Via România.

În ultimele luni au fost lansate în Bucureşti mai multe proiecte rezidenţiale de mii de lo­cu­in­ţe, cele mai multe fiind concentrate în zonele de nord şi vest ale Capitalei, în proximitatea centrelor de birouri.

Potrivit datelor companiei de consultanţă imo­biliară Coldwell Banker Bucureştiul con­tinuă să reprezinte cea mai mare piaţă rezi­denţială din România, cu un ritm anual de peste 10.000 de unităţi livrate şi un grad de absor­bţie de peste 75% pe durata construcţiei.

„În acest moment se află în dezvoltare apro­ximativ 14.000 de locuinţe noi în Bucureşti şi împrejurimi şi 2018 ar putea fi cel mai bun an din punctul de vedere al livrărilor de locuinţe noi, însă acest fapt va depinde de ritmul cu care dez­vol­tatorii îşi vor respecta termenele de finalizare anun­ţate şi de ritmul în care se vor întocmi actele de recepţie a lucrărilor - practic înregistrarea oficială a locuinţelor finalizate“, a spus Bogdan Voi­ca, CEO Coldwell Banker România.

Mai mult, clienţii sunt dispuşi să cumpere lo­cuinţe mai mari şi tot mai mulţi se uită spre trei camere, în locul celor de două.

„Cererea se mută tot mai mult dinspre două înspre trei camere şi cumparatorii, dincolo de preţ, încep să urmarească indicatori de calitate precum zona, apropierea de un hub comercial sau alte puncte de interes, mixul de servicii şi calitatea vecinilor“, a explicat Andreea Comşa, managing director al companiei de consultanţă imobiliară Premier Estate Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO