Business Construct

Centrale: Energia regenerabila ridica afacerile Baxi

31.07.2008, 14:59 13

Distribuitorul de centrale termice Baxi Romania, subsidiara locala a grupului britanic Baxi, a realizat in primele sase luni ale anului o crestere de 43% a cifrei de afaceri, pana la 8,3 mil. lei (circa 2,3 mil. euro) fata de perioada similara a anului trecut.
Compania si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 30,3 mil. lei (circa 8,3 mil. euro), in crestere cu 66% fata de anul trecut, cand Baxi a inregistrat o scadere de 16%. Cresterea cifrei de afaceri va surveni schimbarii focusului de pe echipamentele standard pe cele cu eficienta sporita - centrale termice cu condensare pentru segmentul rezidential, industrial si comercial- si pe baza de energie regenerabila - panouri solare. "Aceasta reorientare se datoreaza anticiparii influentei crizei energetice mondiale asupra industriei locale, precum si obiectivelor de crestere a profitabilitatii, produsele din aceasta categorie avand margini de pro-fit mai mari decat cele standard", spune Sever Scarlat, directorul general al Baxi Romania. De altfel, Baxi Romania si-a sporit marja bruta de profit cu 51% in primul semestru.
Daca echipamentele eficiente energetic si cele care utilizeaza energie regenerabila au reprezentat 4% din ponderea vanzarilor Baxi in 2006 si 9% in 2007, distribuitorul de centrale termice si-a planificat ca livrarile acestor tipuri de produse sa ajunga la 12% din cifra de afaceri in acest an.
Piata centralelor termice s-a mentinut anul trecut la acelasi nivel din 2006, respectiv la 150.000 - 160.000 de unitati.
"Scaderea cererii de echipamente termice din zona de locuinte vechi, apartamente, va fi aproape compensata/egalata, de majorari ale vanzarilor pe segmentul locuintelor noi, fara sa se produca o evolutie a pietei in termeni de volume. Este insa de asteptat ca valoarea pietei sa urce usor pe fondul cresterii vanzarilor de centrale termice cu condensare, produse cu margini de profit mai mari", explica Scarlat. Competitia pe segmentul echipamentelor standard (in acest moment, circa 95% din centralele termice vandute in Romania sunt cu tehnologie standard) este foarte mare si a condus la un razboi al preturilor si al ofertelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO