Business Construct

Ce se va întâmpla pe piaţa rezidenţială din Bucureşti: 25 de ansambluri rezidenţiale cu peste 200 de apartamente fiecare se pregătesc de livrare în 2019

Ce se va întâmpla pe piaţa rezidenţială din...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

10.01.2019, 00:08 9601

Anual, în Bucureşti şi împrejurimi se livrează în medie 10.000 de locuinţe noi.

În 2019 şi 2020, vor ajunge la livrare peste 25 de ansambluri rezidenţiale cu minimum 200 de apartamente fiecare, conform datelor Coldwell Banker, care subliniază că, după o pe­rioadă a proiectelor mici, acum este timpul pro­iec­telor de sute de apar­tamente, con­struite mai ales de investitori români.

„Cea mai mare parte a investitorilor în piaţa rezidenţială este reprezentată de antre­pre­nori autohtoni, care s-au adaptat mai rapid la realităţile pieţei de după criza eco­no­mică declanşată în 2008“, spune Georgia Cailean, CEO al companiei de consultanţă imo­biliară Coldwell Banker România.

Astfel, în 2018 se aflau în construcţie aproximativ 25 de proiecte care aveau pro­gramată livrarea a minimum 200 de locuinţe fiecare, comparativ cu 13 proiecte în 2017.

„Numărul de proiecte cu minimum 1.000 de locuinţe aflate în dezvoltare a cunoscut de asemenea o dublare“, mai spune Georgia Cailean.

Petre Niculae, Gheorghe Iaciu, Dan Şucu şi Valentin Vişoiu sunt câteva dintre nu­­mele care s-au pozi­ţionat în topul celor mai mari an­tre­pre­nori din imobiliare în ulti­mii ani, ţi­nând cont de numărul de lo­cuinţe livrate în Bu­cureşti şi îm­prejurimi.

Ei şi încă alţi câţiva investitori din real-estate au pus pe harta Bucu­reştiului şi a localităţilor-satelit aproxi­mativ 20.000 de locuinţe în ultimii ani, potrivit datelor centralizate de ZF.

Analiza a fost făcută pe baza datelor anterioare ale ZF şi a estimărilor, în condiţiile în care nu toţi dezvoltatorii au publice date referitoare la numărul de locuinţe în care au investit până acum.

Cei mai mulţi dezvoltatori incluşi în acest top au construit peste o mie de apartamente şi case fiecare, unii având în portofoliu chiar şi peste două mii sau trei mii de locuinţe.

Existenţa unui număr mare de unităţi în „istoricul“ imobiliar al unui investitor con­tează de multe ori în câştigarea încrederii cum­părătorului, care are astfel dovada faptului că dezvoltatorul îşi poate duce proiectul până la final.

De altfel, majoritatea celor „mari“ au construit locuinţe de ordinul sutelor.

Din rândul dezvoltatorilor, există mai mulţi antreprenori locali, nume precum Petre Niculae, Gheorghe Iaciu sau asocierea Andrei Diaconescu - Victor Căpitanu fiind deja cunoscute în peisajul rezidenţial al Capitalei. Lor li se adaugă însă şi străini, pre­cum familia turcă Eskiocak, care construieşte proiectul Rotar Residence din Militari, sau Mohammad Murad, cunoscut mai ales pentru investiţiile sale în sectorul hotelier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO