Business Construct

Casa Constructorilor, o organizaţie a firmelor din construcţii, vrea ca angajaţii să fie plătiţi cu 75% din salariu dacă îşi suspendă activitatea pe durata stării de urgenţă

Casa Constructorilor, o organizaţie a firmelor din...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.03.2020, 19:42 428

Casa Socială a Constructorilor, o organizaţie care reuneşte mai multe firme de construcţii din România, a înaintat guvernului un document în care propune modificarea legii, astfel încât facilităţile financiare pe care Casa le aplică în perioada de iarnă, când, în condiţii meteorologice extreme, muncitorii pot sta acasă şi pot primi 75% din salariu, să se aplice şi pe durata stării de urgenţă. Propunerile vin în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus.

„Casa Socială a Constructorilor împreună cu partenerii sociali Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii şi Federaţia Generală a Sindicatelor Familia vă solicită de urgenţă derogarea de la prevederile Legii 215/1997, în sensul extinderii măsurilor de protecţie socială a angajaţilor din construcţii şi pe perioada declarată ca stare de urgenţă. Precizăm că propunerile noastre nu necesită niciun efort financiar de la bugetul de stat”, se arată în documentul menţionat.

Casa Socială a Constructorilor cuprinde câteva sute de companii din domeniul construcţiilor – antreprenori generali şi producători – care contribuie la un buget comun, folosit în situaţiile meteorologice extreme. Astfel, dacă în intervalul 1 noiembrie-31 martie, vremea nu permite derularea normală a lucrărilor de construcţii, angajaţii îşi pot opri temporar activitatea, pe o durată de maximum 120 de zile, şi pot fi plătiţi cu 75% din salariu.

Cum perioada de epidemie de coronavirus prin care trece România s-ar putea extinde pe câteva săptămâni sau luni, reprezentanţii Casei Constructorilor vor ca legea de înfiinţare a organizaţiei (215/1997) să fie modificată, pentru ca prevederile să fie aplicabile în acest interval. Documentul a fost înaintat astăzi prim-ministrului şi ministrului Muncii.

„Casa Socială a Constructorilor îşi alcătuieşte bugetul din trei surse: contribuţia de 0,5% din valoarea fiecărui proiect pe care îl derulează a beneficiarilor privaţi sau de stat; contribuţia de 1% din salariu a angajaţilor; şi contribuţia de 1,5% din activitatea de producţie, construcţii sau montaj a companiei”, explică Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Doar firmele care sunt membre ale Casei Constructorilor pot beneficia de plata angajaţilor cu 75% din salariu chiar şi când activitatea este suspendată. Prin toate contribuţiile, Casa ajunge să aibă un buget de câteva milioane de lei.

„Momentan, companiile din construcţii nu sunt foarte afectate de epidemie, deoarece angajaţii lucrează în aer liber, transportul se face cu maşini proprii, oamenii sunt mai puţin expuşi. Dar dacă situaţia o cere, se poate ajunge la oprirea lucrărilor pe şantiere”, mai spune Adriana Iftime.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO