Business Construct

Când subteranul a paralizat, şoferii de Uber, Free Now sau Bolt au avut de câştigat. „Pentru o cursă care costa 20 de lei, dimineaţă tariful era de 35-40 de lei”

Când subteranul a paralizat, şoferii de Uber, Free Now...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.03.2021, 19:01 391

Protestul sindicaliştilor de la metrou a blocat traficul din Bucureşti şi a îndreptat călătorii către mijloacele de transport ale STB, către maşinile personale, dar şi către aplicaţiile de car-sharing. Acestea din urmă au avut tarife mult mai mari în prima parte a zilei, când cererea era foarte mare.

„Dimineaţă am căutat o maşină prin aplicaţiile de car-sharing, pentru a ajunge din Militari până în Pipera, la serviciu. Tariful perceput era de 100 de lei, dar am renunţat, aşa că am luat autobuzul”, spune un corporatist care lucrează în zona de nord a Capitalei.

Tot din Militari, dar către Titan, la 9 dimineaţă, tariful ajungea la 115 lei, spune o altă călătoare. Şi în alte zone ale oraşului au fost înregistrate preţuri mari, până la dublare, ale tarifelor de călătorie.

„Un Uber de la Piaţa Iancului până în zona Tribunalului Bucureşti costa azi-dimineaţă 25 de lei, faţă de 10-12 lei în mod normal”, spune Raluca, o tânără din Bucureşti.

Cum metroul a fost paralizat toată ziua, traficul de la suprafaţă a fost mai aglomerat ca niciodată, încă un neajuns care s-a adăugat costurilor ridicate.

„A trebuit să merg în Pipera astăzi, am renunţat la maşină, pentru că ştiam că va fi aglomerat, aşa că am luat o maşină comandată prin aplicaţie. Am făcut aproape o oră din Pipera până în zona Timpuri Noi, traficul era foarte aglomerat”, spune Cătălin, un alt călător.

Tarifele au ajuns să se dubleze în prima parte a zilei, o spun şi şoferii care ştiu dinamica acestei pieţe.

„Eu primesc continuu comenzi. Tariful a fost mai ridicat azi-dimineaţă între 5.45 şi 12, apoi a fost cam o jumătate de oră de pauză, iar până la 15 a fost din nou ridicat. Dimineaţă, pentru o cursă de cinci kilometri pentru care tariful, în mod normal, era de 20 de lei, costul a fost de 35-40 de lei. După-amiază, a mai coborât la 27 de lei. Cererea a fost mare, harta noastră din aplicaţie a fost portocalie”, spune un şofer care este înscris pe platforma Uber.

Circulaţia trenurilor de metrou este afectată vineri de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, care au blocat calea de rulare, împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, a anunţat Metrorex.

Compania spune că „aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii". Metrorex spune că liniile de metrou nu au putut fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO