Business Construct

Campion la bani: Umbrărescu a luat 1 mil. euro pe zi pentru drumuri

Campion la bani: Umbrărescu a luat 1 mil. euro pe zi pentru drumuri

Fiecare din cei 43 de angajaţi ai companiei Spedition UMB controlată de Dorinel Um­brărescu (dreapta) i-a adus acestuia un profit de un milion de euro anul trecut.

Autor: Andreea Neferu

24.11.2011, 00:00 298

Spedition UMB, firmă controlată de Dorinel Umbrărescu, a încasat în primele şapte luni ale anului cei mai mulţi bani de la CNADNR, peste 177 de milioane de euro, aproape 1 mil. euro pe zi, pentru construcţii de autostrăzi, modernizări de drumuri şi alte lucrări ce presupun întreţinerea şoselelor.

Umbrărescu, care controlează Spedition UMB şi Tehnostrade, a câştigat în ultimele 14 luni contracte cu statul în valoare de cel puţin 530 mil. euro, num­ă­rându-se printre cei mai activi jucători locali pe segmentul infrastructurii.

În total, CNADNR a emis 452 de ordine de plată în favoarea Spedition UMB în perioada ianuarie-iulie 2011. Cele mai mari facturi plătite de CNADNR către Spedition UMB au fost cele pentru reabilitarea drumurilor naţionale 12 şi 15 (56,7 mil. euro) şi a DN 2D Focşani-Ojdula (17,5 mil. euro), construcţia autostrăzii Moa­ra Vlăsiei-Ploieşti (circa 18 mil. euro) şi primele lucrări pentru autostrada Ti­mişoara-Lugoj (9,3 mil. euro). Sume importante a încasat Spedition UMB şi pentru deszăpeziri, echivalentul a 8,9 mil. euro.

Cu cei 43 de angajaţi, Spedition UMB a raportat anul trecut un profit net de 43,4 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 161,3 milioane de euro, potrivit Ministerului de Finanţe.

Cu alte cuvinte, fiecare angajat a adus companiei controlate de Dorinel Um­brărescu un milion de euro anul trecut. De altfel, Spedition UMB este singura companie deţinută de un antreprenor local care a reuşit să intre în topul celor mai profitabile 20 de companii în 2010, având o marjă de profit de circa 27% în 2010. În mod normal, marjele medii de profit pentru constructori sunt de cel mult 10%.

Companii precum Euroconstruct Trading '98 (controlată de Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu) au înregistrat în 2010 un profit net per angajat de 27.000 de euro, în timp ce în cazul Delta ACM 93 (Florea Diaconu) indicatorul s-a situat la circa 33.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO