Business Construct

Bragadiru, Floreşti, Dumbrăviţa - noile ispite rezidenţiale. Evadarea din jungla urbană transformă în vedete sateliţii Capitalei şi ai marilor oraşe. Dar uşor-uşor aceşti sateliţi riscă să se transforme, la rândul lor, în aglomerări sufocante

Bragadiru, Floreşti, Dumbrăviţa - noile ispite...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.07.2018, 00:08 5799

♦ Fuga din marile oraşe a transformat comunele dimprejur în refugii pentru „mass-market“ 

Floreşti (Cluj): 1.330 de locuinţe finalizate în 2017, ceea ce înseam­nă nu mai puţin de 15% din fondul total de locuinţe al localităţii. Acesta este rodul exodului locui­torilor din Cluj-Napoca, exasperaţi de jungla urbană. Dar Floreştiul riscă, în acest ritm, să devină el însuşi o junglă.

Peste o mie de locuinţe au fost finalizate anul trecut în fiecare dintre localităţile Bragadiru (lângă Bucureşti), Floreşti (lângă Cluj-Napoca), Dumbrăviţa (lângă Timi­şoa­ra), Năvodari (lângă Con­stan­ţa).

Cele cinci localităţi au împreună peste 6.000 de locuinţe noi, adică aproximativ 10% din tot ce s-a construit nou în România anul trecut pe segmentul rezidenţial. În alte localităţi, cum ar fi Ciurea (lângă Iaşi), sute de noi locuinţe se ridică anual.

„Bragadiru s-a integrat în Bucureşti, dacă ne uităm pe hartă îl putem considera parte a Capitalei. La fel şi Floreşti de lângă Cluj-Napoca. Lângă Bucureşti, toate localităţile limitrofe pot avea o dezvoltare similară, cu precădere cele din nord şi din vest“, spune Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker România.

Extinderea rezidenţială a venit şi în contextul în care a crescut cererea de locuinţe pe segmentul mass-market, adică locuinţe accesibile ca preţ, criteriu care face ca amplasarea acestora să nu fie chiar în centrul oraşelor. Astfel, dezvoltatorii imobiliari s-au orientat către zonele de periferie şi chiar către localităţile adiacente marilor oraşe reşedinţă de judeţ şi au contribuit la crearea unor zone metropolitane.

Dezvoltarea de pe plan local urmează mo­delul altor pieţe europene sau chiar glo­bale, unde marile capitale „au înghiţit“ loca­lită­ţile limitrofe, creând adevă­rate metropole.

Spre exemplu, zona metropoli­tană a Parisului depăşeşte 12 mil. locuitori, iar cea a Londrei sare de 14 mil. locuitori.

„În Dumbrăviţa (localitate de lângă Timişoara - n. red.), cele mai mul­te locuinţe nou construite sunt ca­se. Oamenii au plecat din centrul ora­şelor, şi-au vândut locuinţele sau le-au închiriat, iar ei s-au mutat la case în locali­tă­ţile apropiate. Aşa se justifică dezvoltarea pu­ternică a acestora din punct de vedere rezi­denţial“, spune Bogdan Drig, arhitect din Arad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO