Business Construct

Bragadiru este noua vedetă rezidenţială de lângă Capitală: a dublat stocul de locuinţe noi în 2019. Din urmă vine şi Dobroeşti. „Aglomerările suburbane se dezvoltă“

Bragadiru este noua vedetă rezidenţială de lângă...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

30.08.2020, 11:15 4674

Dacă în 2018, niciuna din localităţile din jurul Capitalei nu trecea de 1.000 de livrări, Bragadiru a spart acest prag anul trecut l Ca Bragadiru, şi alte localităţi-satelit ale Bucureştiului îşi continuă ascensiunea, Dobroeşti fiind un exemplu similar.

Bragadiru, un oraş de 15.000 de locuitori de lângă Bucureşti, a urcat anul trecut în topul localităţilor din preajma Capitalei după numărul de locuinţe livrate, cu peste 1.000 de unităţi locative noi, aproape dublu faţă de anul precedent. Bragadiru mai bifează o premieră, deoarece, dacă în 2018 niciuna din localităţile din jurul Capitalei nu trecea de 1.000 de livrări, acest oraş din sud-vestul Bucureştiului a spart acest prag.

Ca Bragadiru, şi alte localităţi-satelit ale Bucureştiului îşi continuă ascensiunea, Dobroeşti fiind un exemplu similar. Cu o populaţie de circa 9.000 de locuitori la ultimul recensământ, Dobroeşti a pus pe hartă 544 de locuinţe noi anul trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, faţă de 471 cu un an în urmă.

Sute de locuinţe au fost predate anul trecut şi în alte oraşe şi comune din jurul Capitalei, precum Popeşti- Leordeni (822 de locuinţe), Otopeni (580) sau Mogoşoaia (166).

Astfel, cu speranţa unei infra­structuri urbane mai bune în viitor, dezvoltatorii pariază pe zonele din jurul Capitalei. Cristian Erbaşu şi Daniel Piţurlea, doi antreprenori din construcţii, sunt un astfel de exemplu. Ei lucrează în prezent la un complex de locuinţe în Mogoşoaia, din care prima fază, constând în 310 apartamente, se va finaliza la mijlocul anului 2021.

„Pornirea etapei a doua, adică alte 450 de apartamente, o vom amâna cu un an. Deşi interesul este mare, oamenii sunt încă în aşteptare. Totuşi, am semnat foarte multe precontracte pentru apartamentele care vor fi gata în prima etapă“, spune Cristian Erbaşu.

Planurile iniţiale presupuneau ca, în final, proiectul din Mogoşoaia să ajungă la peste 1.000 de locuinţe. Investiţia în întregul proiect este de 70 mil. euro. Ansamblul se află pe Strada Morii nr. 2-4, în apropierea şoselei Bucureşti-Târgovişte.

Tendinţa ca localităţile din jurul unor oraşe mari să ia avânt şi să se dezvolte din punct de vedere imobiliar este replicată şi în alte zone ale ţării. Aşa au crescut localităţi ca Floreşti (lângă Cluj-Napoca), unde în 2019 s-au livrat 2.593 de locuinţe, Giroc (lângă Timişoara), cu 1.470 de locuinţe noi, Năvodari (lângă Constanţa), cu 1.859 de locuinţe, sau Ciurea (lângă Iaşi), cu 179 de livrări, potrivit datelor INS.

„Dacă ne uităm şi la alte ţări, lucrurile merg în aceeaşi direcţie. Aglomerările suburbane se dezvoltă, ceea ce creează probleme de trafic, chiar şi atunci când ţările au o infrastructură foarte dezvoltată. Este un preţ pe care oamenii sunt dispuşi să-l plătească, pentru a avea condiţii mai bune de locuit şi de creştere a copiilor. Locuinţele acestea, în afara marilor oraşe, sunt în general căutate de familii mai tinere şi cu copii“, spune analistul Aurelian Dochia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO