Business Construct

Birouri: Trei birouri, doua statii de metrou

Birouri: Trei birouri, doua statii de metrou
27.04.2010, 14:54 425

Cladirile de birouri Euro Tower, Lakeview si Nusco Tower auschimbat total imaginea bulevardului Barbu Vacarescu, care vadeveni in anii urmatori al doilea hub de birouri dupa cel din PiataVictoriei, avand in vedere proiectele care se afla in constructiein aceasta zona.

"Chiriasii Schneider Electronics, National Bank of Greece(actionarul principal de la Banca Romaneasca - n.r.) si altecompanii multinationale isi amenajeaza spatiile pe care le vorputea folosi de la inceputul lunii mai", spune Alex van Breemen,managerul firmei olandeze Cascade Group, dezvoltatorul proiectuluiEuro Tower de la intersectia strazii Barbu Vacarescu cu bulevardulLacul Tei.

La cateva sute de metri mai inspre nord sunt pe ultima suta demetri cu lucrarile de constructie alte doua cladiri - Lakeview pepartea stanga, pe malul lacului Floreasca, si Nusco Tower, chiar inintersectia cu soseaua Pipera.

Vin4.000 de angajati. Companiile, dar si dezvoltatoriiimobiliari, sunt in aceasta perioada extrem de secretosi cu privirela numele firmelor care se vor muta in noile cladiri de birouri.Potrivit ultimelor informatii obtinute de Business Construct, inEuro Tower au semnat recent doua noi contracte de inchirierefirmele Arcelor Mittal si Avon Cosmetics.

Pe de alta parte, in Lakeview cei mai mari trei chiriasi vor fiRoyal Bank of Scotland, Colgate Palmolive siPricewaterhouseCoopers, firma de consultanta urmand sa paraseascasediul de la Piata Operei unde si-a desfasurat in ultimii aniactivitatea.

Per total, in cele trei cladiri de birouri ar urma sa lucreze inurmatoarele luni circa 4.000 de angajati. Care sunt solutiile detrafic pentru acestia, in conditiile in care bulevardul BarbuVacarescu reprezinta una dintre principalele artere spreaeroporturile din nordul Capitalei?

Prima varianta este legata de faptul ca Euro Tower este situatla o distanta relativ mica de statia de metrou Stefan cel Mare, intimp ce Lakeview si Nusco Tower sunt la cativa pasi de metroul dela Aurel Vlaicu.

Cu bicicleta la serviciu. "Chiriasii intelegtot mai mult importanta existentei unei statii de metrou inapropierea sediului de birouri", spune Van Breemen, care a maipregatit un element pentru angajatii companiilor care au inchiriatspatii in turnul de 19 etaje din apropierea Circului Globus: "Amrezolvat problema cu bicicletele (olandezul a spus inca de lainceperea constructiei ca va cumpara 50 de biciclete care vor fidistribuite angajatilor - n.r.), dar si pe cea referitoare lacabinele de dus pentru utilizatorii acestora", a mai spusmanagerul.

Desi este pe piata de mai bine de doi ani, conditiile dificiledin ultima perioada au facut ca dezvoltatorii proiectului sa maiaiba inca spatiu disponibil in cladirea Euro Tower. "Mai avemdisponibil 15% din cladire, echivalentul a 3.000 de metri patrati,spatiu pentru care suntem in discutii cu mai multi clienti.Procesul de inchiriere este putin mai lent in aceste zile, darchiriasii devin mai intelegatori dupa ce observa situatia pietei -gradul de neocupare este redus pentru cladirile bune", a mai spusmanagerul firmei olandeze Cascade Group.

Inchiriat 100%. Pe de alta parte, cladirea Lakeview, dezvoltatade AIG Lincoln si fondul de investitii Black Sea Global Properties,detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, este, potrivitinformatiilor din piata, inchiriata integral, proprietarii gasindrecent chirias pentru ultimul etaj al imobilului cu 14niveluri.

Dezvoltatorii Lakeview nu au facut niciodata public numelechiriasilor din cladire, dar numele PricewaterhouseCoopers, ColgatePalmolive si Royal Bank of Scotland sunt vehiculate inca dintr-unstadiu incipient al constructiei.

Surse din piata vorbesc ca ultimul etaj al cladirii ar fi fostinchiriat chiar de o firma a omului de afaceri Dinu Patriciu, careeste coactionar al acestui proiect prin intermediul firmei BlackSea Global Properties.

Aceasta n-ar fi prima miscare de acest gen a lui Patriciu care ainchiriat recent un spatiu in cladirea Cubic Center pe care odetine in Pipera tot catre o firma pe care o controleaza - Mic.roRetail - societate care va dezvolta o retea de supermarketuri.

Pe de alta parte, reprezentantii grupului italian Nusco declaraurecent ca au semnat contracte pentru inchirierea a 40% din turnulde 18 etaje ridicat la intersectia dintre Barbu Vacarescu sisoseaua Pipera.

"Am facut un pariu ca pana in luna iunie toata cladirea va fiinchiriata", spunea Michele Nusco, luna iunie fiind de altfel ceain care primii chiriasi ar trebui sa inceapa sa-si primeascaangajatii in noile birouri.

Printre numele vehiculate pe lista potentialilor chiriasi aiNusco Tower se numara grupul farmaceutic Centrofarm, o firma deavocatura si un jucator din industria bauturilor.

Aceste cladiri de birouri fac parte din ultimul val de proiecteincepute in perioada 2007-2008, cand dezvoltatorii imobiliari sicompaniile erau mult mai optimisti in ceea ce priveste impactulcrizei financiare asupra economiei locale.

Deocamdata, liniste. La inceputul acestui an auaparut primele semnale din partea unor companii imobiliare ca s-arputea reincepe dezvoltarea de proiecte, dar macaralele nu aureinceput sa miste deasupra Capitalei. Omul de afaceri Ion Raduleainca asteapta finantare bancara pentru inceperea celei de-a douaetape de la Sema Parc, reprezentantii Anchor Grup spun ca vor relualucrarile la Anchor Plaza Metropol in vara, in timp ce AIG Lincolnde-abia a reinceput sa se uite dupa terenuri pentru proiecte. Deaici pana la constructie este cale lunga insa.

"Fara un nivel al preinchirierilor de cel putin 35% si unrandament anual substantial mai mare de 10% nu am incepe niciunproiect in perioada asta", spunea recent Sven Lemmes, countrymanager al AIG Lincoln pe piata locala.

Cele mai noi cladiri de birouri de pe bulevardul BarbuVacarescu

Lakeview

Dezvoltatori: AIG Lincoln si Black Sea Global Properties

Suprafata inchiriabila: 24.000 mp dispusi pe 14 etajesupraterane

Investitie: 50 de milioane de euro

Chiriasi: PricewaterhouseCoopers, Colgate Palmolive, Royal Bankof Scotland

Euro Tower

Dezvoltatori: Cascade Group si fondul European ConvergenceDevelopment Company

Suprafata inchiriabila: 18.000 mp dispusi pe 19 etajesupraterane

Investitie: 60 de milioane de euro

Chiriasi: Banca Romaneasca, Schneider Electric, Arcelor Mittal,Avon Cosmetics

Nusco Tower

Dezvoltator: Grupo Nusco

Suprafata inchiriabila: 17.000 mp dispusi pe 18 etajesupraterane

Investitie: 50 de milioane de euro

Chiriasi: imobilul avea un grad de preinchiriere de 40%, darreprezentantii firmei nu au precizat numele chiriasilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO