Business Construct

Belgienii de la Atenor au semnat cu ungurii de la Adventum vânzarea birourilor Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu

Belgienii de la Atenor au semnat cu ungurii de la...

Autor: Bogdan Alecu

11.05.2021, 12:09 337

Atenor, dezvoltatorul belgian care lucrează la proiectul Dacia One din Capitală, va încasa 120 mil. euro din vânzarea birourilor Hermes Business Campus din zona Dimitrie Pompeiu.

Fondul de investiţii „boutique“ Adventum, condus de o echipă maghiară, dar cu sediul oficial în Malta, a achiziţionat birourile Hermes Business Campus din Capitală de la dezvoltatorul belgian Atenor.

"Cu acest acord, Atenor confirmă abilitatea sa de a realiza tranzacţii mari şi demonstrează că poate confirma ca operator important pe o piaţă a Bucureştiului foarte dinamică. Această vânzare va permite Atenor să scadă cu 120 mil. euro nivelul său de îndatorare", au spus în comunicatul de pe bursă reprezentanţii companiei.

Hermes Business Campus are o suprafaţă de 75.000 mp. Primele două clădiri din proiect, HBC 1 şi HBC 2 sunt închiriate integral către companii precum DB Schenker, Luxoft, Lavalin, Mondelez, ambasada Olandei sau Xerox. Cea de-a treia clădirea HBC 3 a fost închiriată integral de Genpact pentrucel puţin şapte ani.

Grupul Adventum, concentrat pe Europa Centrală şi de Est are active în valoare de peste 400 mil. euro şi a realizat tranzacţii în regiune de peste 1,5 miliarde de euro.

Adventum a fost fondat în 2006 şi este deţinut de managment, are sedii în Valletta şi Budapesta şi în Europa Centrală şi de Est. Dincolo de Indotek care a cumpărat mallul Promenada Târgu Mureş, aceasta este a doua mare achiziţie realizată de o companie din Ungaria pe piaţa locală şi vine la un an de când cel mai mare acţionar al Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România şi Polonia, a devenit grupul ceh  CPI Property Group.

Proiectul Hermes Business Campus este la vânzare încă de la începutul anului 2017, iar aceasta ar fi cea mai mare tranzacţie parafată în zona Dimitrie Pompeiu din Capitală. Dacă se va semna, cel mai probabil ungurii vor plăti între 120 şi 150 mil. euro pe proiectul de birouri. Printre investitorii interesaţi în trecut de Hermes Business Campus s-au aflat şi cei de la Morgan Stanley, proprietarii America House din Capitală, din Piaţa Victoriei.

Vânzarea birourilor Hermes vine în contextul în care cele mai mari tranzacţii de office de anul trecut s-au realizat cu yielduri de 6,75 – 7,5%, în timp ce anul acesta randamentele la investiţii merg spre 6,5%-7%, ceea ce duce la o creştere a preţurilor în cazul clădirilor „prime“, ocupate integral şi cu chiriaşi importanţi. Printre contractele încheiate recent se numără achiziţia proiectului de birouri Floreasca Park din Bucureşti de către un consorţiu format din Resolution Property şi Zeus Capital, în timp ce AFI Europe a finalizat preluarea portofoliului de birouri deţinute de NEPI Rockcastle, respectiv proiectele Floreasca Business Park, The Lakeview, Aviatorilor 8 (toate în Bucureşti) şi City Business Center din Timişoara contra sumei de 307 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO