Business Construct

​Attila Peli, JLL: Pe piaţa de birouri din Bucureşti se acţionează după modelul „dai o lovitură şi fugi”. Dezvoltatorii vor să construiască şi apoi să fugă din ţară

​Attila Peli, JLL: Pe piaţa de birouri din Bucureşti...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

12.06.2016, 08:00 1733

Cei mai mulţi dintre investitorii care dezvoltă proiecte de birouri în Bucureşti nu au o abordare pe termen lung, principalul lor obiectiv fiind să construiască şi apoi să plece din ţară, fapt care generează o piaţă instabilă, este de părere Attila Peli, head of development & land JLL România, speaker în cadrul evenimentului ZF Birouri & Rezidenţial 2016, organizat de Ziarul Financiar.

„În Bucureşti se manifestă spiritul de turmă, adică toţi dezvoltatorii vor să construiască şi apoi să fugă din ţară. Majoritatea investiţiilor din România sunt făcute de investitori străini. Dezvoltatorii s-au activat în urmă cu doi ani şi au început să livreze multe clădiri, prea multe după părerea mea. E vorba despre o nesiguranţă în piaţă, se acţionează după modelul «hit and run» («dai o lovitură şi fugi» - trad.). Sunt puţini cei care se gândesc la dezvoltare pe termen lung”, a spus Attila Peli.

Alte declaraţii făcute de Attila Peli la conferinţa ZF Birouri & Rezidenţial 2016:

Cred că tratăm prea uşor volumul de 400.000 de metri pătraţi care vor apărea anul acesta pe piaţa de birouri.

În 2006-2007-2008, se vorbea despre cât de frumoasă e piaţa şi deodată totul s-a oprit. Apoi s-a vorbit despre cât de rea e piaţa.

Pentru că nu sunt zone noi, este îngrămădeală foarte mare în cele existente. Odată la câţiva ani se încearcă să se contureze zone noi. În mod normal, în perioada umătoare interesul ar trebui să se îndrepte către Piaţa Presei, însă aceasta nu e legată de transport, de metrou.

În schimb, se mută interesul către zona Timpuri Noi, deşi nu ştiu cum se va dezvolta. Apreciez curajul celor de la Vastint.

Zona Barbu Văcărescu se dezoltă pentră că oamenii au văzut că acolo se închiriază birouri şi n-au avut curaj să încerce în altă prte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO