Business Construct

Astaldi şi UTI vor reconstrui şi extinde patinoarul Flamaropol din Capitală, pentru 22 milioane euro

Astaldi şi UTI vor reconstrui şi extinde patinoarul...

Autor: Liviu Iancu

19.09.2014, 14:15 1108

Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică organizată de Primăria Municipiului Bucureşti la începutul lunii septembrie 2014, oferta depusă de UTI Grup-Astaldi clasându-se pe primul loc dintre cele trei oferte înscrise, au declarat reprezentanţi ai companiei UTI pentru MEDIAFAX.

Proiectul, a cărui valoare estimată este de aproximativ 100 de milioane lei (circa 22 de milioane EUR) va fi realizat în 36 luni (24 luni pentru lucrările de proiectare şi execuţie şi 12 luni pentru serviciile tehnice de operare şi mentenanţă post finalizare), şi presupune dotarea şi echiparea la cele mai înalte standarde de calitate.

Contractul presupune demolarea construcţiilor existente, proiectarea şi execuţia unui nou complex multifuncţional destinat competiţiilor sportive pe gheaţă şi a altor activităţi culturale şi de agrement.

Construcţia va avea o suprafaţă totală de 22.600 metri pătraţi şi va avea o capacitate de 3.100 de locuri (dintre care 61 pentru persoane cu dizabilităţi) şi peste 120 de locuri de parcare.

Din punct de vedere funcţional, clădirea va adăposti o arenă sportivă ultramodernă, destinată organizării competiţiilor sportive pe gheaţă (patinaj artistic, patinaj viteză, hochei, curling) dar şi a altor evenimente artistice de înalt nivel, o bază de antrenament destinată sportivilor, săli de evenimente si concerte, un patinoar adresat publicului amator, precum şi un centru multifuncţional wellness and spa, dotat cu săli de sport, bazine de înot, centru de escaladă, skate parc şi zone comerciale.

"Designul arhitectural deosebit al clădirii îmbină funcţionalităţile estetice cu cele practice. Construcţia de formă trapezoidală, cu două laturi opuse egale va avea deschiderea către lac, pentru a beneficia din plin de peisajul natural al zonei. Corespondenţa între cele două zone funcţionale ale complexului, arena şi centrul wellness and spa, se realizează prin intermediul unui atrium închis, care funcţionează ca foaier pentru publicul spectator", au completat reprezentanţii UTI.

Un element de noutate arhitecturală pentru capitală îl reprezintă acoperişul clădirii, acoperit cu iarbă, accesibil publicului. Asemenea Operei din Oslo, acoperişul patinoarului Mihai Flamaropol va putea fi utilizat ca zonă de promenadă sau ca spaţiu dedicat diverselor activităţi în aer liber, atât vara cât şi iarna.

Pentru funcţionarea complexului vor fi instalate sisteme şi echipamente care vor asigura un consum optimizat de energie, în scopul reducerii costurilor şi al emisiilor poluante.

Implementarea acestui proiect va contribui la creşterea potenţialul turistic al capitalei, prin posibilitatea organizării de evenimente şi competiţii de talie internaţională, precum şi la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor, care vor beneficia de unul dintre cele mai moderne centre sportive din Europa.

Patinoarul Mihai Flamaropol a fost închis în luna martie a anului trecut ca urmare a sistării furnizării utilităţilor, Ministerul Tineretului şi Sportului luând această decizie după ce administratorul patinoarului de la acea dată, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă, a întârziat plăţile şi a acumulat restanţe la facturile către Enel şi Apa Nova în sumă totală de 1,2 milioane de lei, ajunsă între timp la 1,5 milioane lei.

Ulterior, patinoarul a fost transferat din proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului în cea a Primăriei Capitalei, care a anunţat demolarea imobilului ridicat în 1952 şi construirea unui complex care să cuprindă atât noul patinoar, cât şi un bazin semi-olimpic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO