Business Construct

Asociaţia Investitorilor din Real Estate critică propunerea de suspendare a PUZ-urilor sectoarelor şi estimează amânarea sau anularea unor investiţii de peste 3 mld.euro în imobiliare. Primarul Nicuşor Dan spune că PUZ-urile aprobate de fosta administraţie reduc spaţiul verde

 Asociaţia Investitorilor din Real Estate critică...

Autor: Roxana Rosu

24.02.2021, 11:40 241

Suspendarea PUZ-urilor aferente sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, măsură propusă de primarul general Nicuşor Dan, poate duce la amânarea sau anularea unor investiţii de peste trei miliarde de euro, spun reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor din Real Estate din România (AREI).

Propunerea primarului va fi discutată pe 26 februarie, după ce au fost incluse pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti proiectele de Hotărâre privind suspendarea Hotărârilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care se aprobaseră anterior Planurile Urbanistice Zonale.

Nicuşor Dan motivează decizia prin faptul că PUZ-urilor aprobate de fosta administraţie locală reduc substanţial suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti.  

”Incertitudinea şi lipsa de transparenţă în procesul decizional trebuie înlocuite cu predictibilitate şi colaborare cu mediul de afaceri. Pe lângă provocările crizei sanitare cu care s-a confruntat tot mediul de afaceri, activitatea investiţională din Bucureşti este acum puternic îngreunată de schimbările de viziune şi strategie urbanistică ce derivă din intenţia de suspendare a PUZ-urilor, aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, care se face fără respectarea termenului de transparenţă decizională conform Legii 52/2003. Considerăm necesar ca aceasta revizuire a regimului urbanistic al Municipiului Bucureşti să aibă şi o componentă de consultare publică, similară celei prevăzute de lege pentru aprobarea planurilor urbanistice zonale.”, a declarat Antoanela Comşa, Preşedinte al Consiliului Director AREI.

În opinia Asociaţiei, efectele acestor decizii se vor resimţi atât la nivelul municipiului Bucureşti, prin blocarea tuturor proiectelor ale căror coeficienţi nu se încadrează în regimul urbanistic, aplicabil anterior PUZ-urilor coordonatoare de sector, cât şi la nivelul naţional prin generarea unei stări de confuzie şi impredictibilitate (pe durata următorilor doi ani) vizavi de acţiunile unei importante autorităţi publice locale de revenire asupra reglementarilor urbanistice aprobate anterior de aceeaşi autoritate.

Companiile imobiliare sunt de părere că lipsa de comunicare şi de explicare detaliată, la nivel instituţional, a efectelor economice şi juridice ale iniţiativei propuse de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare de sector transmite din păcate un mesaj negativ atât firmelor prezente în România, dar mai ales celor care prospectează ţara noastră pentru investiţii viitoare în această industrie.

Neimplicarea partenerilor de dialog ce vor fi direct afectaţi si vor avea de gestionat efectele acestor decizii, alături de specialiştii şi experţii de urbanism, în procesul de conturare a unei strategii urbanistice pentru Bucureşti contravine prevederilor legislaţiei în vigoare privind transparenţa decizională şi consultarea publică, dar şi principiilor Cartei de la Leipzig, se mai arată în comunicatul AREI.

Asociaţia reuneşte 23 de companii inclusiv: AFI Europe România, Argo Capital Property, CA Immo Real Estate Management, Ceetrus România, Cordia România, CTP Invest, Estoria City, Forte Partners, Globalworth, GranVia România, Hercesa Imobiliara, Immofinanz România, Lion’s Head Investments, Mulberry Development, NEPI Rockcastle, Portico Investments România, Portland Trust, Professional Immo Partners, P3 Logistic Parks, S Immo România, Sonae Sierra România, Speedwell, Ţiriac Imobiliare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO