Business Construct

Arhitecţii critică estetica programului de reabilitare

Arhitecţii critică estetica programului de reabilitare
03.01.2011, 23:52 223

Programul de reabilitare termică este un eşec, pentru căreprezintă o abordare unidirecţională, ce nu ia în considerareproblematica estetic-arhitecturală, susţine arhitectul ŞerbanŢigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR).

Ţigănaş se referă la blocurile şi casele care, pe fondulreabilitării termice, au primit o nouă faţadă, colorată, însăneuniformă, care creează o imagine discordantă la nivelul uneilocalităţi. "Este o pierdere ireversibilă în special în cazulclădirilor de patrimoniu şi o putem considera chiar o crimă, pentrucă nu se poate ignora aspectul estetic al acestor clădiri, carereprezentau vârfuri arhitecturale la momentul la care au fostconstruite."

Vina pentru orice eşec arhitectural este împărţită între ceicare comandă, cei care gândesc, cei care autorizează, cei careconstruiesc şi cei care acceptă un proiect, fiind vorba mai mult deo cultură a construirii, pe care nicio lege nu o poate impune, asusţinut preşedintele OAR.

Aceeaşi opinie o împărtăşesc şi reprezentanţii statului, carepromit să ia măsuri în acest sens, explicând că există un proiectde lege care în momentul de faţă se află în consultăriinterministeriale şi care se referă la reabilitareaestetic-arhitecturală.

"Mesajul central pe care vrem să-l transmitem este că imagineaurbană nu e un moft, ci afectează în mod direct atractivitateaeconomică a localităţilor. Contează foarte mult modul în care suntreabilitate clădirile, coerenţa sau, dimpotrivă, incoerenţaintervenţiilor în această direcţie", a declarat Anca Ginavar,directorul Direcţiei Generale Dezvoltare Teritorială din cadrulMinisterului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO