Business Construct

AREI Conference 2019. Primăria Bucureşti vrea ca până în 2020 să aibă autorizare directă pentru 85% din suprafaţa Capitalei

Ştefan Călin Dumitraşcu, arhitect-şef Primăria Municipiului Bucureşti: Odată cu aprobarea acestor PUZ-uri documentaţiile de tip interogatoriu sau individual pe parcelă vor fi istorie.

Cezar Soare, consilier al Inspectoratului General, ISC:  Programul Operaţional de Capacitate Administrativă este cofinanţat prin fonduri europene şi avem termen de închidere noiembrie 2021

Ştefan Călin Dumitraşcu, arhitect-şef Primăria Municipiului Bucureşti: Odată cu aprobarea acestor PUZ-uri documentaţiile de tip interogatoriu sau individual pe parcelă vor fi istorie. Cezar Soare, consilier al Inspectoratului General, ISC: Programul Operaţional de Capacitate Administrativă este cofinanţat prin fonduri europene şi avem termen de închidere noiembrie 2021

Autor: Alexandra Cepăreanu

16.10.2019, 10:10 557

85% din Bucureşti va avea un plan urbanistic zonal în următorii doi ani, potrivit Primăriei Capitalei, astfel încât autorizarea proiectelor ar trebui să dureze mult mai puţin, faţă de un an până la doi ani în prezent.

Pentru a atrage investiţii majore Capitala are nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ) care să limiteze timpul de acordare a avizelor şi autorizaţiilor de construcţii, având în vedere că în prezent un dezvoltator poate aştepta şi un an (sau chiar doi) pentru a obţine autorizaţiile de construcţii, timp în care pierde bani.

„În următorii cinci ani sper ca Bucureştiul să explodeze şi să îşi merite statutul de metropolă. Avem un tren de prins, dar trebuie şi ca cetăţenii să înţeleagă că nu orice construcţie reprezintă un dezastru“, a spus Ştefan Călin Dumitraşcu, arhitect-şef la Primăria Municipiului Bucureşti.

În acest context, Primăria Muni­cipiului Bucureşti vrea ca până în luna martie a anului viitor să obţină regle­mentări în autorizare directă pentru aproximativ 85% din suprafaţa Capi­tale, a spus Ştefan Călin Dumi­traşcu, arhitect-şef al Primăriei Munici­piu­lui Bucureşti, în cadrul unei conferinţe organizate de AREI (Asociaţia Investitorilor Străini în Real Estate) în parteneriat cu Ziarul Financiar. „Bucureştiul nu-şi permite să intre în 2020 fără reglementări clare care să elimine subiectivismul din procedura de autorizare a construcţiilor. Nu ne permitem să pierdem din nou boomul de construcţii care va veni. Primăria Bucureşti lucrează la realizarea documen­taţiilor astfel încât la începutul anului viitor să prezentăm investitorilor reglementări care să ducă la autorizarea directă pe aproape 80-85% din teritoriul municipiului Bu­cu­reşti“, a spus Ştefan Călin Dumitraşcu.

Astfel, planul urbanistic zonal al sectorului 6 se află în procedură de transparenţă decizională şi în aproximativ două luni va fi supus pentru aprobare în cadrul Consiliului Municipal, PUZ-ul pentru sectorul 1 se află în cea mai avansată procedură, iar în ceea ce priveşte PUZ-ul pentru sectoarele 2, 4 şi 5, acestea vor ajunge la Consiliul General în luna ianuarie a anului viitor pentru aprobare, potrivit lui Ştefan Călin Dumitraşcu.

După aprobarea PUZ-urilor pentru fiecare sector în parte, investitorii şi companiile de construcţii nu vor mai avea nevoie de documentaţii indivi­duale pentru a putea demara un proiect.

„Odată cu aprobarea acestor PUZ-uri documentaţiile de tip interogatoriu sau individual pe parcelă vor fi istorie. Singurele proiecte care vor avea nevoie de documentaţii individuale vor fi in­vestiţiile în utilităţile publice şi investiţiile majore pe care le va face statul“, susţine arhitectul-şef al Primăriei Bucureşti.

El a menţionat că, cu sprijinul şi e­du­­carea populaţiei din Bucureşti, oraşul se poate dezvolta armonios, iar în urmă­torii cinci ani poate deveni o metropolă.

De asemenea, Cezar Soare, con­silier al Inspectoratului General, Ins­pectoratul de Stat în Construcţii (ISC), a anunţat că instituţia se află în proces de implementare cu un proiect cofi­nan­ţat din fonduri europene, prin care, în 2021, jucătorii din industria construc­ţiilor vor depune toată do­cumentaţia ne­cesară demarării unui proiect online, pe o platformă pusă la dispoziţie de insti­tuţie.

„Proiectul este un Program Opera­ţio­nal de Capacitate Adminis­tra­tivă cofinanţat prin fonduri europene, pentru care avem termen de închidere luna noiembrie a anului 2021“, a spus Cezar Soare, consilier al Inspectoratului General (ISC).

Proiectul de depunere online a documentaţiilor pentru proiectele din construcţii va avea mai multe module, iar acestea vor fi implementate în cei aproape doi ani, pe parcurs ce sunt dezvoltate şi funcţionale.

„Primul modul va fi de depunere a documentaţiei, al doilea modul va fi cel de verificare şi constatare -dacă sunt eventuale completări, dacă lipsesc informaţii-, al treilea modul repartiţia şi redocumentaţia care va fi făcută de către inspectorul şef. Apoi, inspectorul şef va intra în dialog online cu compania şi împreună vor putea să completeze informaţiile lipsă, să vină cu solicitările de care au nevoie, implicit inspectorul va putea veni către dezvoltator cu solicitări. Acest proiect ar trebui să fie gata în noiembrie 2021 şi sperăm că va funcţiona în localitate.“

Cezar Soare a mai adus în discuţie şi prevederile Directivei nr. 13 dată de Uniunea Europeană care prevede ca noile clădiri de interes public să aibă un consum energetic aproape de zero, iar începând cu luna ianurie a anului 2020, toate clădirile nou construite vor fi obligate să respecte această directivă.

„Pentru noile clădiri vor fi două lucruri importante, după cum urmează: 10% din energia consumată va trebui să provină din surse regenerabile, iar acele surse trebuie să fie în cadrul clădirii sau în apropierea ei. Al doilea impact al directive va fi în partea de cerificate. Astfel, certificatele de urbanism se vor modifica, autorizaţiile de construire vor fi conform certificatului de urbanism, iar la fiecare certificat de urbanism trebuie să veniţi cu studiile eficienţei energetice. În condiţiile în care aceste studii nu sunt conforme cu legislaţia, se va considera că certificatul de urbanism nu este complet, iar autorizaţia de ocnsturire nu mai este valabilă. Pentru a colabora mai eficient cu administraţia locală trebuie să faceţi aceste proiecte astfel încât documentaţia să conţină actele care dovedesc că noua construcţie va fi eficientă din punct de vedeer energetic“, a explicat Cezar Soare. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO