Business Construct

Analiză ZF. 10 ANI DIN VIAŢA COMPANIILOR-LIDER ÎN BUSINESS. Cum a evoluat businessul Strabag în ultimul deceniu: afacerile au crescut cu o treime, profitul a scăzut de cinci ori, iar personalul a rămas la acelaşi nivel

Analiză ZF. 10 ANI DIN VIAŢA COMPANIILOR-LIDER ÎN...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.03.2019, 18:20 287

ZF a început o serie de articole în care prezintă în câteva cifre-cheie modul în care au evoluat în ultimul deceniu companiile - lider de piaţă din economie.

Grupul austriac din construcţii Strabag şi-a majorat afacerile din România cu circa 30% în ultimii zece ani, potrivit calculelor ZF pe baza datelor existente pe site-ul listafirme.ro.

Astfel, Strabag a dus businessul local la 623 de milioane de lei în 2017, acesta fiind cel mai recent an pentru care au fost publicate date referitoare la situaţia financiară a companiei. În perioada 2008-2017, Strabag a lucrat cu marje de profit variabile de la un an la altul, cunoscând vârfuri – precum cel din 2013, când marja a fost de peste 9% - dar şi perioade precum anul 2012, când, deşi afacerile au fost la maximul ultimului deceniu, profitul de puţin peste 5 milioane de lei a dus la o marjă de doar 0,4%. Şi în 2017, marja de profit a fost sub 1%. În trei ani din intervalul 2008-2017, afacerile Strabag România au sărit de un miliard de lei.

Prin rezultatul obţinut în 2017, de 623 de milioane de lei, Strabag s-a poziţionat în topul companiilor de construcţii de pe piaţa locală, potrivit anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie, ediţia 2018.

Afacerile au fost însă în scădere faţă de anul anterior. Din portofoliul Strabag fac parte Sky Tower, cea mai înaltă clădire de birouri din Bucureşti, şi mai multe proiecte de infrastructură, precum autostrada Deva – Orăştie sau reabilitarea DN6 Craiova – Drobeta-Turnu Severin. În prezent, Strabag construieşte Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti.

Compania austriacă a construit şi noua fabrică de cutii de viteze a Daimler de la Sebeş. Cifra de afaceri a celor mai mari zece companii de construcţii a scăzut în 2017 cu aproape 6% faţă de anul anterior, la 3,65 mld. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, centralizate de ZF. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO