Business Construct

Amenajari interioare: Livingul din gradina

Amenajari interioare: Livingul din gradina

Vanzarile de mobilier au fost puternic accelerate de constructiile de locuinte si de conturarea clasei cu venituri medii, care incepe sa-si diversifice gustul pentru mobila.

31.05.2007, 14:41 348

Numarul in crestere al caselor de vacanta, la care se adauga fondurile tot mai mari pe care proprietarii le au la indemana pentru decorarea lor, se resimt din plin in conturile companiilor care ofera acest tip de produs. Vanzarile de mobilier pentru terasa si gradina au un caracter puternic sezonier, iar sezonul cald este unul care nu trebuie sa scape neexploatat. "Desi multa vreme a fost un "clasic" al teraselor, mobilierul din ratan si bambus isi gaseste astazi un loc privilegiat ca element de completare, sau chiar ca ansamblu, in spatiile functionale ale locuintei, in zonele de eating, dinning sau sleeping, aducand o nota de exotism sic ansamblului. Este o tendinta impusa deja la nivel international", a spus Silviu Ionescu, product manager al Mobexpert. Insa alegerea acestui tip de mobilier trebuie sa tina seama de spatiul pentru care este destinat, respectiv daca terasa este acoperita sau nu. In acest ultim caz, sunt indicate piese din materiale care permit o rezistenta sporita la intemperii si o mai mare durata de viata.
"Ca tendinta in segment, se poate mentiona utilizarea aluminiului care imita bambusul si a fibrelor sintetice care imita ratanul impletit. Mobilierul fabricat din aceste materiale este usor si foarte rezistent. Alaturi de aceste materiale, pe nivelul mai inalt se inscrie lemnul de salcam", a spus Silviu Ionescu. In cel de-al doilea caz, al teraselor inchise, explica reprezentantul Mobexpert, cele mai frecvente materiale folosite pentru realizarea mobilierului sunt ratanul, bambusul, impletiturile din zambila de apa, impletiturile de canepa si frunza de bananier.


In topuri, culorile naturale
Paleta cromatica ramane cea a culorilor naturale, de la bejuri calde si pana la brun. "Se poarta culorile naturale de lemn, teak sau wenghe, combinate cu alb, cream sau turqoise la tesaturi. Metalul satinat se combina cu plasa neagra sau turquoise, culoare similara cu cea a piscinelor sau a marii din insulele exotice", explica Raluca Nasta de la Innova.
Astfel, potrivit reprezentantei Innova, lemnul de teak este foarte cautat, atat datorita faptului ca poate fi folosit singur sau in combinatie cu metal, cat si pentru ca pentru confort se pot adauga perne din material textil atat pentru scaune cat si pentru chaise-long-uri. "Pentru cei cu gust retro, exista mobilierul din lemn vopsit, cu forme specifice englezesti, "Old England", iar pentru super confort exista echivalentul fotoliilor si canapelelor modulare, din impletituri cu aspect similar celor din pai, dar superrezistente la umiditate, al caror sezut si spate sunt facute din spuma poliuretanica imbracata in material textil", spune Raluca Nasta.
Oferta magazinelor de profil este completata de hamacul-pat, cu suporti de lemn care formeaza un baldachin cu perdele vaporoase. Hamacul din panza alba trebuie sa fie completat de multe perne.


20% cresterea din ultimii ani
Vanzarile de mobilier in general au fost puternic accelerate de constructiile de locuinte si de conturarea clasei cu venituri medii, care incepe sa-si diversifice gustul pentru mobila. "Evolutia vanzarilor pe segmentul de mobilier pentru terase si gradini din ultimii doi ani este incurajatoare. Putem vorbi de cresteri anuale medii de 20-25%. Consider ca aceasta evolutie a fost favorizata de trei factori importanti. Primul ar fi dezvoltarea fara precedent a proiectelor imobiliare din Romania, si, important pentru evolutia segmentului in discutie, dezvoltarea tot mai semnificativa a constructiilor de case de vacanta", afirma reprezentantul Mobexpert. Un alt factor de impact asupra pietei este conturarea tot mai certa a clasei de mijloc in Romania si cresterea veniturilor populatiei. Clasa de mijloc, potrivit reprezentantilor Mobexpert, reprezinta un segment cu venituri medii si medii spre inalt.
"Sunt oameni dinamici, activi, constienti de nevoia de a-si defini statutul si standardul de viata, pregatiti sa investeasca pentru a-si exprima propriul stil de viata. Sunt sensibili la calitate si servicii, se informeaza si sunt atenti la tendinte. Acesta este si profilul clientilor nostri din segmentul cel mai important de cumparatori. Ei sunt cei care decid ca atat interioarele caselor lor, cat si terasele si gradinile trebuie sa fie in acord cu stilul lor de viata", precizeaza Ionescu.


Capitala, locomotiva vanzarilor
Pe timpul verii, multi dintre proprietarii de case aleg sa-si mute living-room-ul in gradina, care devine astfel spatiu de relaxare si socializare. "Pentru un mobilier de exterior "adevarat", investitia initiala este ceva mai mare si se face pe baza unei alegeri documentate. Daca bugetul nu permite achizitionarea tuturor obiectelor dorite de la inceput, achizitia se poate face in mai multe etape, dar in asa fel incat in final proiectul sa fie complet", spune Raluca Nasta de la Innova. In cazul Mobexpert, cea mai mare parte a mobilierului pentru terase provine din import, mai ales din Spania si Asia
de Sud-Est. "Avem si producatori locali care se numara printre furnizorii nostri. De la ei provine mobilierul din salcam", spune Ionescu. Reprezentantul Mobexpert spune ca Bucurestiul este locomotiva vanzarilor si pe acest segment. "Remarcam insa cresteri semnificative in marile orase din tara. La Brasov si Constanta, cresterea vanzarilor de mobilier pentru terase si gradini a fost remarcabila. Rezultate foarte bune s-au inregistrat de asemenea la Cluj si Timisoara", afirma Ionescu.


Hamacul romantic
"Pentru cei romantici exista hamacul-pat Cocoon, cu suporti de lemn, care formeaza un baldachin cu perdele vaporoase. Hamacul din panza alba este obligatoriu completat de multe perne, pentru o relexare totala", spune Raluca Nasta. Potrivit reprezentantei Innova, acest tip de hamac se afla la varful ofertei de vanzare, in timp ce piesele semnate de designeri celebri precum Philippe Starck sau Feruccio Laviani au preturi cuprinse intre 80 si 250 de euro.
"Exista si mobilier de exterior cu preturi foarte accesibile, potrivit atat pentru sectorul rezidential, cat si pentru spatii publice", spune Nasta. De cealalta parte, scaunele si mesele raman la mare cautare in cazul amenajarii unei terase inchise. In acest caz, cumparatorii pot alege intre diferitele tipuri de materiale: ratan, bambus, impletitura de canepa. "Pentru terasele in aer liber este in crestere optiunea pentru materiale mai rezistente la intemperii, cu predilectie aluminiul care imita bambusul si fibrele sintetice care imita impletitura de ratan", spune Sliviu Ionescu.
Indiferent de culori, materiale sau tipul de spatiu pentru care este folosit, mobilierul pentru terase si gradini isi face loc in bugetele romanilor, iar avantul sectorului rezidential nu face decat sa-i bucure pe producatorii din domeniu. "Piata imobiliara din Romania si din regiune este in crestere si va continua sa creasca. Exista o orientare a unui segment din ce in ce mai important de clienti catre case individuale si luarea in calcul a unei resedinte secundare, casa de vacanta. Daca acestor aspecte le adaugam si faptul ca veniturile populatiei sunt in crestere, estimarile noastre prevad o consolidare a cererii de mobilier pentru terase si gradina si o diversificare a ofertei, chiar o specializare a acesteia odata cu maturizarea economica", concluzioneaza Ionescu de la Mobexpert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO