Business Construct

Amenajari: Adaptarea fierului forjat la o locuinta moderna

20.12.2007, 16:12 145

Soliditatea si rezistenta fierului au starnit imaginatia mestesugarilor. Cu o istorie milenara si cu piese de rezistenta precum coloana de fier din Delphi, fierul a devenit - ca multe alte produse - un obiect de comert supus capriciilor trendurilor. Isi mai gaseste fierul un loc in locuintele moderne, minimaliste si hi-tech, fara a parea desuet?
Mai multe firme mici de pe piata si-au ales ca obiect de activitate fierul forjat, care este insa si in oferta marilor companii de mobila, precum Mobexpert. De la lampi la canapele, fierul forjat este materialul unei scale largi de produse.
"Pornind de la suporturi de sticle, lampi, candelabre si ajungand pana la piese de mari dimensiuni precum paturi, fotolii si canapele, oferta noastra include o paleta foarte larga de obiecte realizate din fier forjat", spune Silviu Ionescu, director de produs pe segmentul de mobilier exotic in cadrul Mobexpert.
El precizeaza faptul ca se pot forma ansamburi realizate in intregime din fier forjat pentru dormitor sau living, dar obiectele din fier forjat pot constitui in acelasi timp si un punct de contrast.
"Produsele din fier forjat nu se adreseaza, prin urmare, unui segment specific de clienti. Ele pot fi inserate intr-o paleta larga de stiluri, pornind de la etnic-chic si mergand pana la clasic", precizeaza Ionescu. Pentru a fi adaptat locuintelor moderne s-a recurs la vopsirea fierului, in timp ce pentru camerele exotice este un accesoriu bine-venit.
"Incadrandu-se in stilul de produse etnic-chic, piesele de mobilier din fier forjat pot fi asociate cu succes mobilierului din ratan sau bambus, fiind ideale pentru a fi folosite ca mobilier de completare", a precizat Ionescu, care a adaugat ca nu se poate vorbi despre un anumit tip de locuinta in care sa fie integrat un obiect din fier forjat.
"Piesele din acest material pot reprezenta un element de accent in orice ansamblu si pot completa in mod fericit orice spatiu. Putem vorbi de un trend al contrastelor care incurajeaza ca in fiecare locuinta sa se gaseasca o piesa relizata din fier forjat", explica Ionescu.


Fierul, plus de contrast
Preturile acestor obiecte, care devin in acest context indispensabile, variaza de la 109 lei (34 de euro) pentru obiectele de completare precum suporturi pentru reviste, cuiere, oglinzi, si depasesc 1.309 lei (385 de euro) pentru paturile din fier forjat.
Cert este ca fierul forjat este intalnit in diferite combinatii, unele care au devenit deja clasice, iar altele care pot reprezenta o tendinta.
"Alaturarea fierului forjat cu sticla si lemnul a devenit deja clasica, dar poate capata o tenta moderna prin patinare si vopsire. De asemenea, fierul forjat si piesele relizate din acest material formeaza un cuplu ideal cu ratanul si obiectele din bambus, impletitura de frunza de bananier sau zambila de apa. Alaturarea unui material sobru unui material exotic incalzeste atmosfera si ofera un accent etnic-chic spatiului", spune Ionescu. Potrivit lui, una dintre caracteristicile de baza ale obiectelor din fier forjat este versabilitatea. "Piese de mobilier pot fi regasite atat in interiorul locuintelor, cat si pe terase si in gradini", spune el. Profitand de aceasta multifunctionalitate a fierului mestesugarii creeaza obiecte opulente atat pentru interior, cat si pentru exterior.
Cel de-al doilea cadru pare insa sa fie mai prolific pentru creatorii de obiecte din fier forjat, cel mai deosebit produs al companiei Advar Invest fiind un foisorul in stil art nouveau cu insertii din sticla colorata si un vultur. Vulturul, in marime naturala s-a ridicat la pretul de 5.000 de euro fiecare, iar foisorul a costat 10.000 de euro.
Sergiu Panfili, reprezentantul companiei Advar Invest din Bucuresti, spune ca cel mai important criteriu in alegerea unui obiect din fier forjat este unicitatea. "Oferim diferite produse, de la grilaje la sculpturi, unicitatea fiind lucrul pe care cei mai multi iil cauta atunci cand opteaza pentru decoratiuni interioare si exterioare din fier forjat", spune Panfili. Potrivit acestuia, fiecare produs al companiei este lucrat manual, iar clientul isi poate alege modelul dorit in colaborare cu un designer. Ca si reprezentanul grupului Mobexpert, Panfili crede ca fierul forjat poate fi alaturat unei varietati de materiale.
"Posibilitatile sunt nelimitate, de la lemn la granit, marmura sau sticla", precizeaza el.
Cea mai mare cerere pe care a inregistrat-o firma a fost la scarile interioare, datorata numarului mare de imobile construite, in timp ce pe palierul obiectelor de mobilier cele mai cautate produse sunt canapelele, scaunele si mesele de cafea. Reprezentanul Advar Invest se asteapta la o dublare a afacerilor anul viitor, desi segmentul pe care il vizeaza este cel al clientilor cu venituri medii spre mari.


In cautare de mesteri
Echipele de mestesugari care s-au transformat in ultimii ani in companii se confrunta insa cu problema fortei de munca. Reprezentantii Axis Grup, din Sibiu, spun ca mesterii adevarati sunt pe cale de disparitie.
Axis Grup a fost creata in 1994, printre lucrarile de referinta numarandu-se o clinica spa pentru care s-au realizat din fier forjat balustradele interioare, obiectele decorative si toate corpurile de iluminat din holul de primire, pana la galeriile pentru perdele.
Totodata, compania a mai participat la restaurarea balustradei Podului Minciunilor si grilajul Fantanii Istorice din Piata Mare din Sibiu..
Potrivit lui Mircea Tibuleac, reprezentantul Axis Group, fierul forjat se potriveste cel mai bine in locuintele cu iz retro si cu materiale precum lemnul finisat natur si piatra naturala.
"Mobilarea si decorarea interioarelor au o tendinta retro in domeniul locuintelor. Parca pe masura ce tehnica face pasi uriasi inainte, omul are dorinta unei echilibru. Acest echilibru incearca sa si-l rezolve prin intoarcerea la materialele si tehnicile traditionale", a spus Tibuleac.
Obiectele facute manual sunt insa mult mai scumpe decat cele "de masa", astfel incat o locuinta amenajata in totalitate in stilul retro necesita un buget consistent.
Totodata, Tibuleac subliniaza diferenta dintre confectiile metalice si cu obiectele din fier forjat.
"Se foloseste de foarte multe ori inadecvat termenul de "fier forjat". Clientii vin sa ne ceara, de fapt, o confectie metalica. Nu de fiecare data ea este executata prin forjare. Forjorii executa reperele prin metoda traditionala practicata de la inventarea fierului si pana in zilele noastre, care consta in inrosirea barei din otel moale in foc si deformarea acesteia prin lovirea cu ciocanul pe nicovala", explica el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO