Business Construct

Adevărata criză este pe piaţa materialelor de construcţii. “Situaţia este scăpată de sub control, sunt unele produse care se scumpesc de la o zi la alta. Preţul pe metrul pătrat construit a crescut cu minimum 20-25%.” Lemnul finisat a crescut cu 250%, tâmplăria PVC cu 25%, termoizolaţiile cu 60%, structura metalică cu 100%

Adevărata criză este pe piaţa materialelor de...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

26.06.2021, 10:00 93379

La BCA, preţul este cu 10% mai mare acum faţă de anul trecut, la tâmplărie - cu 25%, la aco­pe­riş - cu 60%, iar creşterile ajung până la 250% pentru lemn.

Ziarul Financiar a imaginat un scenariu în care a adunat zece tipuri de materiale de construcţii care intră în ridicarea unei case şi a analizat dinamica preţurilor din acest an.

„Situaţia este scăpată de sub control, sunt unele produse care se scumpesc de la o zi la alta. Fierul, în general, se scumpeşte cu 15-20% de la o săptămână la alta, am pier­dut şirul majorărilor de preţ. Preţul pe metru pătrat construit a crescut cu minimum 20-25%“, spune Răzvan Drăghici, director exe­cu­tiv al firmei Bilden, un distribuitor de mate­riale de construcţii din Bucureşti.

Materialele de construcţii de bază repre­zintă doar aproximativ 30-40% din costul total de construcţie al unei locuinţe, la aces­tea adăugându-se şi alte elemente. „Toate mate­rialele s-au scumpit, iar din cau­za pandemiei, cel mai probabil, vor mai creş­te. Problema este ce se întâmplă cu pro­du­sul finit. Deja acolo preţurile au urcat şi pro­ba­bil că vor mai urca cu 15-25% până anul vi­itor“, spune Alexan­dru Cărare, aso­ciat în ca­drul compa­niei de construcţii Global Optim Building.

Problema şi mai mare este aşadar că ma­jo­rările preţurilor la materialele de construc­ţii se preconizează să continue până la finalul aces­tui an. „Materialele de construcţii s-au scum­pit treptat. Din decembrie 2020 până în martie 2021, a fost o primă tranşă de scum­pi­re, aproape cu 50%. De exemplu, la polistiren extrudat, preţul a urcat de la 90 de lei pe bax la 121 de lei pe bax în martie, iar acum este 140-160 de lei pe bax“, spune Bogdan G., un bucureştean care se află în plin proces de construire a unei case şi care s-a confruntat cu scumpirile succesive din ultimele luni.

Creşterile de preţ la materialele de con­struc­ţii au început să se resimtă încă de la sfâr­şitul anului 2020. Profesioniştii din do­me­niu spun că urmează un colaps imobiliar, da­că în următoarele luni nu se întâmplă ceva astfel încât constructorii să poată prelua aceas­tă creştere de preţuri împreună cu beneficiarii.

De la începutul anului, companiile din construcţii spuneau că au intrat în 2021 sub impactul scumpirilor de materii prime, ceea ce pune evoluţia acestui sector sub semnul întrebării. Oţelul în mod special, materie primă pentru foarte multe companii cu activitate în construcţii, a trecut prin majorări de preţ considerabile, îngreunând activitatea producătorilor de acoperişuri, hale metalice sau panouri termoizolante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO