Business Construct

A început “curăţenia” din Centrul Vechi - lituanienii de la Apex Alliance dărâmă o clădire de birouri lipită de clădirea istorică unde va fi din 2020 hotelul Autograph by Marriott

A început “curăţenia” din Centrul Vechi -...

Autor: Bogdan Alecu

21.12.2018, 13:24 3874

Grupul Apex Alliance din Lituania a demarat demolarea clădirii de birouri construită drept “anexă” a clădirii istorice care în perioada interbelică a găzduit banca Marmorosch Blank. Odată cu această demolare, derulată de cei de la Apolodor Demolări. Proiectul a fost demarat la începutul lunii noiembrie şI va fi gata la finalul anului 2020. Grupul lituanian a început practice o operaţiune de “curăţenie” pe str. Doamnei, iniţial prin hotelul Hilton Garden Inn, tot lângă BNR, iar acum prin “curăţarea vechiului sediu al Marmorosch Blank.

Dacă în primul caz a reprezentat renovarea şi restaurarea unei clădiri istorice, acum face şI o operaţiune “sanitară”. Clădirea de sticlă, demolată în prezent, face parte din ansamblul imobilului din Str. Doamnei nr.4 şi era integrată în clădirea veche. Acel ansamblu era până în urmă cu mai bine de 10 ani reprezenta vechiul sediu central al BRD şi au fost vândute la acea vreme.

Viitorul hotel Autograph by Marriott din centrul vechi, în care se va transforma vechea bancă Marmorosch Blank va avea un total de 214 camere.

Potrivit datelor din piaţă, anterior, clădirea a fost deţinută de firma Doamnei Imobiliare, care avea în acţionariat inclusiv compania Băneasa Developments. Anterior, BRD cumpărase clădirea în 2004 de la RAPPS cu 737.000 de euro şi a vândut-o în 2007 firmei Doamnei Imobiliare cu peste 10 mil. Euro. De atunci clădirea fostei bănci Marmorosch Blank din perioada interbelică a fost abandonată.

Grupul Apex Alliance deţine momentan două hoteluri deja operaţionale – unu în Româ­nia şi unu în Lituania - şi vrea ca până la jumătatea anului 2020 să ajungă la un total de 11 unităţi, dintre care cinci în Bucureşti, iar celelalte acasă la Vilnius, Kaunas sau în Riga (Letonia). Într-un interviu acordat ZF oficialii companiei spuneau că au ca scop să devină cel mai important furnizor de servicii de management hotelier din Europa Centrală şi de Est, cu un total de 11 hoteluri în portofoliu.

Ei spun că pe pe lângă hotelurile deja deţinute (unu în Bucureşti şi unu în Vilnius) şi pe lângă cele deja în construcţie sau în plan (în total nouă unităţi), compania vrea să se dezvolte şi prin preluarea în sistem de management a unor proprietăţi fie ele deţinute de antreprenori, dezvoltatori sau investitori din marile capitale ale regiunii Europa Centrală şi de Est.

Dintre investiţiile directe de la zero, cele mai multe vizează Bucureştiul unde există deja o unitate hotelieră şi urmează să fie deschise alte patru. Mai exact, grupul deţine deja Hilton Garden Inn, deschis în decembrie 2017 în inima centrului vechi al Capitalei.

Înainte de Apex Alliance, Arunas Beleska a investit în grupul hotelier Europa Group Hotels care deţine pe plan local hotelul Europa Royale de la intrarea în centrul vechi al Bucureştiului. Acesta nu mai apare acum la Registrul Comerţului nici ca acţionar, nici ca administrator, iar oficialii companiei confirmă că el nu mai este proprietarul acestuia.

Pe piaţa din România lituanienii au ales să se dezvolte în Bucureşti, şi mai exact în trei zone – centrul istoric, zona Barbu Văcă­rescu – Pipera (cartierul corpora­tiştilor) şi zona aeroportului Otopeni.

În centrul vechi compania a mizat pe clădiri istorice, cum este cazul hotelului Hilton Garden Inn deja deschis pe strada Doamnei, numărul 12, lângă clădirea BNR din Capitală. Clădirea istorică în care a fost dezvoltat hotelul este cea în care şi-a avut primul sediu Banca Ion Ţiriac. Şi cel de-al doilea hotel pe care lituanienii îl vor dezvolta în centrul istoric al Bucureştiului va fi tot într-o clădire istorică, cea care a găzduit banca Marmorosch Blank.

În alte zone însă, cum este cazul Barbu Văcărescu – Pipera (cartierul Floreasca), Apex Alliance merge cu o construcţie de la zero. Noul hotel Courtyard by Marriott va fi amplasat la intersecţia bulevardelor Dimitrie Pompeiu şi Barbu Văcărescu, pe terenul fostului service Sama (sector 2, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 2A), potrivit datelor disponibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO